Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΚΙΜΑ


Υλικά

½  λίτρο γάλα
30 γραμμάρια νωπή μαγιά
1 κιλό αλεύρι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 αυγά
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½  φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

για τη γέμιση
¾  κιλού κιμά
3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 κουταλιές μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3 αυγά, βρασμένα και ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι γραβιέρα, τριμμένη
μοσχοκάρυδο
πάπρικα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Μόλις διαλυθεί η μαγιά ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, τα αυγά κτυπημένα, το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ζυμώνουμε καλά όλα μαζί τα υλικά μέχρι η ζύμη γίνει αφράτη, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι η γάλα. Σκεπάζουμε με μία νάιλον μεμβράνη το μπολ και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για μια ώρα.
Σε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο σοτάρουμε το κιμά μαζί με τα κρεμμύδια, μοσχοκάρυδο, πάπρικα αλάτι και πιπέρι. Δουλεύουμε συνέχεια τον κιμά με ένα πιρούνι η με μια ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει και να γίνει σπυρωτός. Μόλις έχει πιεί τα υγρά του και είναι έτοιμος προσθέτουμε το μαϊντανό, τη γραβιέρα και τα ψιλοκομμένα αυγά.
Μόλις η ζύμη φουσκώσει, παίρνουμε λίγη-λίγη, την πλάθουμε σαν μπαλάκι και την ανοίγουμε σε στρογγυλά πιτάκια, 8-10 εκατοστά το καθένα. Βάζουμε στη μέση της κάθε πίτας με ένα κουτάλι από τη γέμιση και ενώνουμε  τις άκρες να κλείσουν. Βάζουμε τα πιροσκί σε ένα δίσκο με αλεύρι και τα περνάμε να αλευρωθούν, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε λίγη ώρα να ανέβουν.
Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο καλαμποκέλαιο τηγανίζουμε τα πιροσκί μέχρι να πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου