Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΠΙΠΕΡΙ - ΠΕΠΕΡΙ




Το πέπερι είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό. Ανήκει στην τάξη Πιπερωδών και στην οικογένεια των Πιπεροειδών με πάνω από 1.500 είδη μικρών δέντρων και θάμνων.
Βρίσκεται στις τροπικές περιοχές της γης. Το πιο σημαντικό είδος είναι το μαύρο πέπερι (Piper nigrum) με καταγωγή από την Ινδία από τους καρπούς του παράγεται το λευκό και το μαύρο πιπέρι.
Αναρριχητικό φυτό που ξεπερνά τα 8 μέτρα σε ύψος. Τα φύλλα του είναι στιλπνά, πλατιά και τα άνθη του είναι αφανή σχηματίζοντας λεπτές ταξιανθίες. Ο καρπός ή κόκκος πιπεριού είναι μικρός, στρογγυλός, εμπύρηνος με σαρκώδες περικάρπιο και διάμετρο 5-8 χιλιοστά. Το χρώμα των καρπών είναι πράσινο και όταν ωριμάσουν γίνεται κιτρινοκόκκινο, όταν δε ξεραθούν γίνονται μαύροι. Το άρωμα τους είναι οξύ διαπεραστικό και ερεθιστικό στη μύτη και η γεύση πολύ καυτερή. Για την καλλίτερη ανάπτυξη του φυτού χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες και αρκετές βροχές. Τα φυτά πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα και καρποφορούν σε 2 χρόνια μετά τη φύτευση τους και για 30-40 χρόνια μπορούν να δίνουν καρπούς. Η συγκομιδή γίνεται συνήθως χειρωνακτικά. Καλλιεργείται ευρέως στην Ινδονησία , Ινδία, Καμπότζη, Μαλαισία και Βραζιλία.
Από άλλα Ασιατικά είδη όπως τα πέπερι ρετροφράκτης και πέπερι το μακρύ (Piper longum) παρασκευάζονται επίσης διάφορες ποικιλίες πιπεριού. Οι καρποί των ειδών αυτών χρησιμοποιούνται και στη λαϊκή ιατρική κατά διαφόρων παθήσεων.
Σημαντικής οικονομικής σημασίας είδος είναι και το πέπερι μπέτελ (Piper betle) που καλλιεργείται στην Ινδία. Χρησιμοποιείται σε διάφορες τελετές όπου το μασούν με ένα φύλλο ομώνυμου φοίνικα. Είναι ήπιο διεγερτικό , τριμμένα φύλλα του χρησιμοποιούνται σαν μπαχαρικό, ενώ αρωματίζει και την αναπνοή. Στην Ινδία παρασκευάζουν και φάρμακο κατά του συναχιού.
Στην Πολυνησία καλλιεργείται το είδος πέπερι μεθυστικό από το οποίο παρασκευάζεται το ποτό κάβα που είναι και το εθνικό ποτό της χώρας. Σε μικρή ποσότητα είναι καλό αγχολυτικό και ηρεμιστικό , ενώ μεγάλη ποσότητα προκαλεί βαριάς μορφής μέθη. Ορισμένα από τα είδη του πεπέρεως χρησιμοποιούνται από τους ιθαγενείς για την παρασκευή δηλητηρίου που το τοποθετούν στα βέλη. Έτσι ζαλίζουν τα διάφορα ζώα και τα ψάρια καταφέρνοντας στη συνέχεια να τα συλλάβουν εύκολα.
Από τη Βικιπαίδεια

10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ
Το μαύρο πιπέρι κατάγεται από την Ινδία και χρησιμοποιούνται αρχικά κατά κόρον στην Ινδική, Κινεζική και Ιαπωνική κουζίνα και σήμερα σε όλο τον κόσμο, για να νοστιμίσει τα φαγητά μας και να τους δώσει πικάντικη γεύση.
Επίσης, το μαύρο πιπέρι έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Διαβάστε μερικές από τις ιδιότητές του που πιθανόν να μη γνωρίζετε…
Nο 1: Αυτό το μπαχαρικό δρα ως διουρητικό. Επίσης, κάνει το σώμα μας να ιδρώνει και έτσι το απαλλάσσει από βλαβερές τοξίνες.
Νο 2: Το μαύρο πιπέρι στην πραγματικότητα περιέχει νάτριο. Αλλά, ελάχιστη ποσότητα. Υπάρχουν περίπου 10 χιλιοστόγραμμα νατρίου σε 100 γραμμάρια μαύρο πιπέρι. Για να καταλάβετε τι εννοούμε, η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να πασπαλίζουμε τα αυγά μας κάθε μέρα για 7 χρόνια!

Νο 3: Βοηθά την πέψη. Όταν καταναλώνουμε μαύρο πιπέρι, οι γευστικοί μας κάλυκες διεγείρονται και στέλνουν σήμα στο στομάχι μας που του λέει να αυξήσει την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος. Αυτό το οξύ βοηθά το σώμα μας να αφομοιώσει τα τρόφιμα, ώστε να μην υποφέρουμε από δυσπεψία.
Νο 4: Το μαύρο πιπέρι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού εντερικών αερίων και να μειώσει τις στομαχικές διαταραχές.
Νο 5: Για τους ανθρώπους που πάσχουν από ήπια ανορεξία, το μαύρο πιπέρι μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να ανακτήσουν την όρεξή τους επειδή διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες.
Νο 6: Υποφέρετε από κρύωμα στο στήθος; Προσθέστε μαύρο πιπέρι στη διατροφή σας και αυτό το μπαχαρικό θα συμβάλει στην καταπολέμηση της συμφόρησης, ειδικά αν το προσθέσετε σε ένα δυνατό, αχνιστό φλιτζάνι τσάι μέντας.
Νο 7: Την επόμενη φορά που θα κοπείτε στο χέρι ή αλλού, βάλτε στην πληγή λίγο μαύρο πιπέρι. Αυτό θα βοηθήσει να σταματήσει την αιμορραγία. Επίσης, το μαύρο πιπέρι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και θα βοηθήσει στην επούλωση του τραύματος, ενώ θα καταπολεμήσει τα μικρόβια.
Νο 8: Το εξωτερικό στρώμα του πιπερόκοκκου, βοηθά στη διάσπαση των λιποκυττάρων. Ως εκ τούτου, το μπαχαρικό αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος.
Νο 9: Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχει το πιπέρι, μπορεί να αποτρέψουν ή να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και έτσι βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και ηπατικών προβλημάτων.
Νο 10: Το πιπέρι μπορεί να προκαλέσει φτέρνισμα. Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το πιπέρι στην διατροφή τους, καθώς αυτό έχει ερεθιστική επίδραση στα έντερα. Επίσης, δεν είναι καλό για τους ανθρώπους με έλκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου