ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι νερού βούτυρο
γάλακτος
1 ποτήρι νερού αμύγδαλα
χοντροκοπανισμένα
1 ποτήρι νερού σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι νερού αλεύρι
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
2 αυγά
2 κουταλάκια του γλυκού
μπέικιν πάουντερ
1 μοσχοκάρυδο τριμμένο
Φλούδα πορτοκαλιού ξυσμένη
Φλούδα λεμονιού ξυσμένη
Για το σιρόπι
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
1 ½ ποτήρια του νερού νερό
Λίγο κονιάκ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα
και τα αφήνουμε για να τα προσθέσουμε στο τέλος. Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη
ζάχαρη και προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, να κτυπηθούν καλά.
Προσθέτουμε τις φλούδες
πορτοκαλιού και λεμονιού. Τα υπόλοιπα υλικά τα έχουμε ήδη ανακατέψει σε ένα
μπολ και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μίγμα να ενωθούν καλά. Βγάζουμε το κάδο
από το μίξερ και ρίχνουμε λίγη-λίγη τη μαρέγκα στο μίγμα, ανακατεύοντας με
ξύλινη κουτάλα. Ψήνουμε το γλυκό σε καλό βουτυρωμένο ταψί Νο 32, για σαράντα με
πενήντα λεπτά, στους 160-170 βαθμούς.
Σιρόπι
Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη
και το κονιάκ στη φωτιά να βράσουν και είναι έτοιμο.
Ετοιμασία της τούρτας
Βάζουμε το παντεσπάνι σε
πιατέλα. Ρίχνουμε το σιρόπι σιγά-σιγά. Όταν κρυώσει, μπορούμε να τη στολίσουμε
με λιωμένη κουβερτούρα η με κρέμα βουτύρου και καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Τη συνταγή αυτή την έχω από
την Κατίνα Γ. Παξινού, το 1943.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΡΑΖΟΥ - ΙΘΑΚΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου