Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΤΟΥΡΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ




ΥΛΙΚΑ

1 ποτήρι νερού βούτυρο γάλακτος
1 ποτήρι νερού αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα
1 ποτήρι νερού σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι νερού αλεύρι
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
2 αυγά
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 μοσχοκάρυδο τριμμένο
Φλούδα πορτοκαλιού ξυσμένη
Φλούδα λεμονιού ξυσμένη

Για το σιρόπι
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
1 ½ ποτήρια του νερού νερό
Λίγο κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και τα αφήνουμε για να τα προσθέσουμε στο τέλος. Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, να κτυπηθούν καλά.
Προσθέτουμε τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού. Τα υπόλοιπα υλικά τα έχουμε ήδη ανακατέψει σε ένα μπολ και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μίγμα να ενωθούν καλά. Βγάζουμε το κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε λίγη-λίγη τη μαρέγκα στο μίγμα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Ψήνουμε το γλυκό σε καλό βουτυρωμένο ταψί Νο 32, για σαράντα με πενήντα λεπτά, στους 160-170 βαθμούς.

Σιρόπι
Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το κονιάκ στη φωτιά να βράσουν και είναι έτοιμο.

Ετοιμασία της τούρτας
Βάζουμε το παντεσπάνι σε πιατέλα. Ρίχνουμε το σιρόπι σιγά-σιγά. Όταν κρυώσει, μπορούμε να τη στολίσουμε με λιωμένη κουβερτούρα η με κρέμα βουτύρου και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Τη συνταγή αυτή την έχω από την Κατίνα Γ. Παξινού, το 1943.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΡΑΖΟΥ - ΙΘΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου