Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ II


Υλικά

2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια φρυγανιά, τριμμένη
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
8 αυγά
½  κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
1 κουτ. σούπας κανέλλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
λίγο αλάτι
4 φλιτζάνια καρύδια, χοντροκοπανισμένα

για το σιρόπι
8 φλιτζάνια νερό
5 φλιτζάνια ζάχαρη
2 ξυλάκια κανέλα
χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Κτυπάμε στο μίξερ ξεχωριστά τα ασπράδια με λίγο αλάτι μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Μετά κτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους από τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν καλά. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα με τη φρυγανιά και το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα τριμμένα καρύδια. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη μαρέγκα σιγά-σιγά για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και το στρώνουμε με μια σπάτουλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 55-60 λεπτά περίπου η ώσπου να φουσκώσει και να πάρει χρώμα.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 7-10 λεπτά μέχρι να δέσει. Όταν ψηθεί η καρυδόπιτα, την αφήνουμε να κρυώσει, την χαρακώνουμε με ένα μαχαίρι, την περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και την αφήνουμε να το απορροφήσει όλο.   
Καλύπτουμε την επιφάνεια της καρυδόπιτας με τριμμένα καρύδια.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου