Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

ΜΟΥΣΑΚΑΣ


Υλικά

5 μελιτζάνες φλάσκες
5 πατάτες
¾  κιλού κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 ντομάτες, ξεφλουδισμένες, στο τρίφτη
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένος
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
μοσχοκάρυδο
μπαχάρι
αλάτι
πιπέρι
½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι, τριμμένο

για τη μπεσαμέλ
1 φλιτζάνι αλεύρι
5 φλιτζάνια γάλα
½  φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι γραβιέρα, τριμμένη
2 αυγά
μοσχοκάρυδο
κανέλα
πιπέρι


Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι με το ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια και βάζουμε τον κιμά να σατιριστεί καλά και αυτός. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο στο κρασί, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει ο κιμάς και να δέσει καλά η σάλτσα του. Κόβουμε σε χοντρές ροδέλες τις πατάτες και τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το περιττό λάδι. Τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και τις στρώνουμε σε ένα ταψί πρώτα τις πατάτες και μετά τις μελιτζάνες.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια. Προσθέτουμε το γάλα, το μοσχοκάρυδο, τη κανέλα, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά κτυπημένα και μόλις πάρει βράση αποσύρουμε τη κρέμα από τη φωτιά και ρίχνουμε τη τριμμένη γραβιέρα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Απλώνουμε το κιμά πάνω από τις μελιτζάνες και τη μπεσαμέλ από πάνω, πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά και μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου