Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ


Υλικά

1 κιλό γαύρο
½ κιλό ξύδι
½ κιλό χοντρό αλάτι
πολύχρωμους κόκκους πιπεριού

για την μαρινάδα
1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½  φλιτζάνι ηλιέλαιο
½ φλιτζάνι ξύδι
3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τον γαύρο, αφαιρούμε το κεφάλι και τα εντόσθια, το πλένουμε, 
τον ανοίγουμε προσεκτικά και βγάζουμε το κόκκαλο μαζί με την ουρά. Τοποθετούμε τα φιλετάκια του γαύρου σε ένα γυάλινο σκεύος με καπάκι σε σειρές και τη κάθε σειρά τη πασπαλίζουμε από πάνω με αλάτι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύδι προσέχοντας να καλυφτούν όλα τα ψάρια, κλείνουμε το σκεύος και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 μέρες περίπου. Μετά τα βγάζουμε από το ψυγείο και ελέγχουμε αν έχουν πάρει όλα το χαρακτηριστικό άσπρο χρώμα.
Αν υπάρχουν κάποια ψάρια που είναι κόκκινο το χρώμα τους, τα αφήνουμε λίγο ακόμη στο ξύδι. Αν είναι όλα άσπρα, τα περνάμε ελαφρά από τρεχούμενο νερό τις βρύσης να φύγει το αλάτι και τα στραγγίζουμε.
Σε ένα μπολ κτυπάμε ελαφρά το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το μαϊντανό, το σκόρδο και το πιπέρι.
Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα της μαρινάδας σε ένα παραλληλόγραμμο σκεύος με καπάκι και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φιλέτα του γαύρου. Μόλις τελειώσουμε το στρώσιμο καλύπτουμε με την υπόλοιπη ποσότητα της μαρινάδας.
Διατηρούμε το μαρινάτο γαύρο στο ψυγείο. Σερβίρουμε με πολύχρωμους κόκκους πιπεριού και ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό από πάνω.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου