Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΔΑΦΝΗ



Η δάφνη (επιστ.: Δάφνη η ευγενής, Laurus nobilis) είναι ένα αρωματικό φυτό της οικογένειας των Δαφνοειδών. Ανήκει στο γένος Δάφνη. Στην Ελλάδα απαντάται και αυτοφυής. Επίσης, στον ελληνικό χώρο καλλιεργείται και η δάφνη του Απόλλωνα, γνωστή με τα λαϊκά ονόματα βαγιά, δάφνη, δαφνολιά και φυλλάδα. Δεν είναι γνωστή η ετήσια παγκόσμια κατανάλωση φύλλων δάφνης. Μόνο στην Ελλάδα εξάγονται περί τους 200 τόνους ετησίως.
Περιγραφή
Είναι θάμνος ή μικρό δέντρο. Τα φύλλα του είναι εναλλασσόμενα, ακέραια, λογχοειδή, βαθυπράσινα με μικρό μίσχο και με ελαφρά κυματοειδή μορφή. Η οσμή τους είναι αρωματική και η γεύση τους είναι λίγο πικρή. Τα άνθη βγαίνουν το Μάρτιο με Απρίλιο. Ο καρπός είναι δρύπη με σαρκώδες περικάρπιο και μεγάλο σπέρμα. Το χρώμα του είναι κυανόμαυρο ή μαύρο όταν ωριμάσει, σχήμα ωοειδές και μέγεθος μικρής ελιάς. Από τους καρπούς παράγεται το δαφνέλαιο, που έχει μορφή αλοιφής και στη συνηθισμένη θερμοκρασία είναι πράσινο.
Το φυτό ευδοκιμεί σε ασβεστολιθικά και καλά αρδευόμενα εδάφη. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπέρματα , τα οποία σπέρνονται σε σπορεία. Έπειτα από 3-4 μήνες τα φυτεύουν στο έδαφος και όταν αναπτυχθούν αρκετά τότε μεταφυτεύονται στην οριστική τους θέση. Εκτός αυτού, η δάφνη πολλαπλασιάζεται και με μοσχεύματα όπως και με παραφυάδες.
Χρήσεις
Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται ως άρτυμα στη μαγειρική (νοστιμίζει φαγητά όπως τα όσπρια) και στη συσκευασία ξηρών καρπών, όπως σύκα ή σταφίδες. Το αιθέριο έλαιο που έχουν τα φύλλα και οι καρποί (δαφνέλαιο) χρησιμοποιείται για την παρασκευή εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων. Ένα αραιό αφέψημα από αυτά χρησιμοποιείται ως παρασιτοκτόνο οργανισμών που παρασιτούν σε άλογα.
Ιστορικά στοιχεία
Στην Ελλάδα η δάφνη ήταν γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια και γίνεται μνεία γι' αυτήν στον Όμηρο. Ήταν ιερό δέντρο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Πρώτα οι Έλληνες και έπειτα οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να στεφανώνουν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αγώνων. Έτσι, ακόμα και σήμερα η δάφνη ταυτίζεται με τη δόξα, τη νίκη και την υπεροχή. Στην αρχαιότητα ήταν επίσης γνωστές οι θεραπευτικές της ιδιότητες.
Από τη Βικιπαίδεια

ΔΑΦΝΗ  & ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Στυπτικό, αντιδιαρροϊκό, διουρητικό Το αφέψημα ή το έγχυμα των φύλλων της χρησιμοποιείται σαν πεπτικό τονωτικό, καταπολεμά τον μετεωρισμό, τη δυσπεψία, τους κολικούς των εντέρων, τη διάρροια ενώ είναι άριστο διουρητικό αλλά δρα και κατά των εντερικών παρασίτων.
Ο χυμός από κοπανισμένα «δαφνοκούκουτσα» μέσα στο αυτί θεραπεύει το «βούισμα»
Βοηθά στην ομαλοποίηση της χολής αλλά και της ομαλής εμμήνου ρύσεως των γυναικών.
Επίσης είναι χωνευτικό αλλά και χαλαρωτικό, ιδανικό για την ηρεμία πριν τον ύπνο.
Σαν κατάπλασμα και αλοιφή από δαφνόφυλλα και πολτό καρπών η δάφνη χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από πόνους ρευματισμών και αρθρίτιδων, ενώ βοηθά σε περιπτώσεις τραυματισμών, διαστρεμμάτων και θλάσεων.
Αναλγητικό - Αντιπαρασιτικό (ψείρες, τσιμπούρια κ.α.) - Αντιπαροξυσμικό - Αντισπασμωδικό - Δερματικές παθήσεις - Διεγερτικό - Διουρητικό - Δυσπεψία - Εμμηναγωγό - Ενάντια στην πρόκληση πληγών - Ερεθιστικό δέρματος - Εφιδρωτικό - Καταπραϋντικό - Καταρροή - Οίδημα - Παράλυση - Πληγή - Ρευματικά - Στομαχικές παθήσεις - Στυπτικό- Αιμοστατικό - Τονωτικό - Υστερία
ΔΑΦΝΕΛΑΙΟ
Το δαφνέλαιο μπορούμε να το παρασκευάσουμε με τους καρπούς της δάφνης και φύλλα. Τα χτυπάμε στο γουδί και προσθέτουμε αναλογία βοτάνου – ελαιόλαδου 1:4. Το βάζουμε στον ήλιο για 2 μήνες.
Το δαφνέλαιο σταματάει την τριχόπτωση, και μαυρίζει το μαλλί.
Πλούσιο σε βιταμίνη Ε και λιπαρά οξέα, ενισχύει τη δομή της τρίχας, θρέφει και δίνει λάμψη στα μαλλιά, δρα κατά της πιτυρίδας και βοηθάει τα κατεστραμμένα μαλλιά.
Έτσι λοιπόν, χάρη στις τονωτικές του ιδιότητες, είναι ιδανικό για την περίοδο της τριχόπτωσης για άνδρες και γυναίκες.
Κάντε απαλό μασάζ στο τριχωτό του κεφαλιού για 2-3 λεπτά με μείγμα μασάζ (όπως παραπάνω). Αφήστε το να δράσει για μισή ώρα και λούστε τα μαλλιά σας. Δεν συνίσταται για παθολογική τριχόπτωση.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήστε το αιθέριο έλαιο Δάφνης εμπλουτίζοντας το σαμπουάν ή την μαλακτική σας κρέμα με 10 σταγόνες ελαίου για να τους προσφέρετε λάμψη και απαλότητα. Δεν κάνει καλό μόνο στο μαλλί αλλά και στους πιασμένους μύες και ειδικά στην τενοντίτιδα, στην αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς, διάστρεμμα και θλάσεις. Αν κάποιο έλαιο πρέπει να είναι στα ράφια τους καθενός, η δάφνη είναι καλή επιλογή.
Χαλαρωτικό, κατά των τραβηγμάτων και εξαιρετικό για την περιποίηση μαλλιών, το αιθέριο έλαιο Δάφνης θα σας βοηθήσει στη καθημερινότητά σας. Το αιθέριο έλαιο δάφνης είναι καταπληκτικό για τους πόνους και τα άλγη του σώματος όταν χρησιμοποιείται σε προϊόντα μασάζ (4-6 σταγόνες σε περίπου 15ml λάδι βάσης για ένα μασάζ σώματος, χρησιμοποιήστε λιγότερο λάδι για μικρότερη περιοχή του σώματος).
Χαλαρωτικό και κατά των τραβηγμάτων, έτσι σε περίπτωση που νιώσετε κάποιον πόνο (από κούραση, γυμναστική κλπ.), υπό μορφή καταπλάσματος το χρησιμοποιούμε σε μώλωπες και το αιθέριο έλαιο αναμεμιγμένο σε ένα έλαιο βάση για μασάζ σε περιπτώσεις θωρακικών λοιμώξεων, βήχα, δύσκαμπτων μυών και διαστρεμμάτων. ένα καλό μασάζ με το παραπάνω μείγμα έχει την ιδιότητα να καταπραΰνει πόνους σε μυς και αρθρώσεις.
Εσωτερικά λαμβάνεται ως αφέψημα των καρπών, ως έγχυμα των φύλλων ή υπό μορφή βάμματος. Η δάφνη δεν χαλαρώνει μόνο τους μυς, αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο δρα κατά της μελαγχολίας.
Ρίξτε μερικές σταγόνες του αιθέριου ελαίου σε ένα ρεσό αρωματικών χώρου και η μυρωδιά που θα διαχυθεί θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε.
Χαλαρωτική και ευεργετική:
Το αφέψημα της δάφνης, που μπορείτε να φτιάξετε βράζοντας σε ένα φλιτζάνι νερό 2-3 φυλλαράκια για δέκα λεπτά, χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της αϋπνίας και της έντασης.
Το ίδιο αφέψημα θεωρείται χρήσιμο και σε περιπτώσεις δυσπεψίας και ανορεξίας, ενώ συγχρόνως τα φύλλα της δάφνης πιστεύεται ότι διαθέτουν στυπτικές, αντιδιαρροϊκές και διουρητικές ιδιότητες.
Για τον πονόλαιμο αλλά και τις στοματικές μολύνσεις μπορούμε επίσης να κάνουμε γαργάρες με το παραπάνω αφέψημα, ενώ τα επιθέματα με κομπρέσες με νερό όπου έχουμε βράσει δέκα φύλλα δάφνης ενδέχεται να καταπραΰνουν και τα αποστήματα.
Παράλληλα το αιθέριο έλαιο της δάφνης θεωρείται ότι καταπολεμά την αεροφαγία αλλά και τους πόνους που οφείλονται σε ρευματισμούς και αρθριτικά. Το αιθέριο έλαιο που περιέχουν οι καρποί βρίσκει πολλές εφαρμογές στη θεραπευτική.
Από λαϊκούς θεραπευτές χρησιμοποιείται η σκόνη των δαφνόφυλλων τοπικά για το σταμάτημα της αιμορραγίας από τη μύτη.
Τα φύλλα και οι καρποί είναι τονωτικά για τις λειτουργίες της πέψης . Όλα τα μέρη της δάφνης είναι διεγερτικά και η λαϊκή ιατρική δε χρησιμοποιεί τα φύλλα ως εφιδρωτικά και αντικαταρροϊκά.
Τα φύλλα πρέπει να ξεραίνονται στη σκιά.
Δάφνη για υπέροχα μαλλιά:
Αν τα μαλλιά σας πέφτουν ή είναι θαμπά, ξεβγάλετε μετά το λούσιμο με νερό στο οποίο έχετε βράσει φύλλα δάφνης. Για να σκουρύνετε το χρώμα τους σε περίπτωση που έχουν αρχίσει να ασπρίζουν, βράστε 150 γρ. φρέσκα δαφνόφυλλα, αφήστε το μείγμα να κρυώσει και λουστείτε για 15 μέρες. Επίσης το μπάνιο με μερικά δαφνόφυλλα στο νερό, ανακουφίζει από κούραση και χαλαρώνει τους μυς σε ένταση.
Προσοχή:
Αποφύγετε τις επαλείψεις με σκέτο δαφνόλαδο, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και κοκκινίλες στο δέρμα. Επίσης, μην πίνετε ποτέ δαφνόλαδο γιατί υπάρχει περίπτωση να σας προκαλέσει ναυτία και έντονη τάση για εμετό, αλλά και εγκαύματα στο γαστρικό βλεννογόνο και κολικούς. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να επιφέρει εμμηνόρροια.
Πηγή: glikaxamogela.gr - newsitamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου