Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ


Υλικά

8-10 μελιτζάνες
½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 ντομάτες, στον τρίφτη
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
ρίγανη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη μπεσαμέλ
1 φλιτζάνι αλεύρι
5 φλιτζάνια γάλα
½  φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι γραβιέρα, τριμμένη
2 αυγά
μοσχοκάρυδο
κανέλα
πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, το κιμά και μετά προσθέτουμε τις ντομάτες, το πελτέ ντομάτας το μαϊντανό, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και λίγο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν.
Παίρνουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε σχήμα βαρκούλας, τις αδειάζουμε και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τις στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και μετά σε απορροφητικό χαρτί. Μετά τις βάζουμε σε ένα ταψί, τις γεμίζουμε με τη σάλτσα του κιμά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια. Προσθέτουμε το γάλα, το μοσχοκάρυδο, τη κανέλα, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά κτυπημένα και μόλις πάρει βράση αποσύρουμε τη κρέμα από τη φωτιά και ρίχνουμε τη τριμμένη γραβιέρα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και καλύπτουμε με αυτήν το κιμά πάνω από τις μελιτζάνες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 55- 60 λεπτά περίπου και μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ από πάνω.

Μπορούμε στα παπουτσάκια μελιτζάνας να αντικαταστήσουμε τη κρέμα μπεσαμέλ με κεφαλογραβιέρα.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου