Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

GARAM MASALA


Μείγμα μπαχαρικών και βοτάνων, εξαιρετικά διαδεδομένο στην Ινδία και σε άλλες περιοχές της Νοτίου Ασίας. Η λέξη «masala» σημαίνει «μείγμα», ενώ η λέξη «garam» σημαίνει «καυτό». Διατίθεται σε πολλές παραλλαγές και καθεμιά θεωρείται εξίσου αυθεντική με τις άλλες. Λέγεται ότι στην Ινδία υπάρχουν τόσες παραλλαγές του μίγματος όσες και οι νοικοκυρές. Ορισμένα συστατικά που υπάρχουν σε αρκετές συνταγές είναι τα εξής: κύμινο, κόλιανδρο, κανέλα, τσίλι, κάρδαμο, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, πιπέρι, αστεροειδής γλυκάνισος, φύλλα δάφνης, ajwain, σινάπι, ταμάρινθος και ασαφετίδα.
Η σύνθεση του γκαράμ μασάλα διαφέρει από τόπο σε τόπο, σε όλη την Ινδία υπάρχει μεγάλη ποικιλία συστατικών που χρησιμοποιούνται. Ποικίλοι συνδυασμοί μπαχαρικών χρησιμοποιούνται στις συνταγές ανάλογα με την περιοχή και το προσωπικό γούστο.
Μια συνηθισμένη Ινδική συνταγή για γκαράμ μασάλα είναι η εξής: Μαύρο και λευκό πιπέρι, γαρίφαλο, κανέλα, κύμινο και κάρδαμο
Σε μερικές συνταγές προστίθενται και αρωματικά βότανα στο μείγμα. Σε μερικές άλλες συνταγές το γκαράμ μασάλα ανακατεύεται με νερό, ξύδι ή γάλα καρύδας για να δημιουργηθεί μια αρωματική πάστα. Συνήθως προστίθενται ξηροί καρποί, σκόρδο ή κρεμμύδι. Τα αρώματα αναμειγνύονται προσεκτικά για να δημιουργηθεί ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα ή μερικές φορές ο μάγειρας μπορεί να θέλει να τονίσει ένα συγκεκριμένο άρωμα. Συνήθως το γκαράμ μασάλα ψήνεται πριν την χρήση για να απελευθερωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Λέγεται ότι το γκαράμ μασάλα δεν χρησιμοποιούσε ο απλός λαός αλλά οι Ασιάτες αριστοκράτες επειδή τα συστατικά του δεν ήταν τα φτηνά και εγχώριας παραγωγής κόλιανδρο, κύμινο και τζίντζερ, αλλά η ακριβότερη κανέλα, το γαρίφαλο, τα κάρδαμο, το μοσχοκάρυδο και το σαφράν.
Έχει σχετικά γλυκιά και ελαφρώς πιπεράτη γεύση.
Στη Βόρεια Ινδία χρησιμοποιείται στο κρέας, στα πουλερικά, στα θαλασσινά, στο πιλάφι και στα λαχανικά.

Garam Masala

Υλικά

 3 ξυλάκια κανέλα
1 κουτ. σούπας κάρδαμο ολόκληρο
½ κουτ. σούπας σπόρους κύμινου
½ κουτ. σούπας σπόρους μαύρου πιπεριού
½ κουτ. σούπας καρφάκια γαρύφαλλου
½ κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρου

Εκτέλεση

Καβουρδίζουμε τους σπόρους στον φούρνο για να βγάλουν τα αρώματά τους. Δεν τους αφήνουμε να καούν. Βγάζουμε τους σπόρους από το κάρδαμο και τεμαχίζουμε την κανέλα σε μικρότερα κομμάτια.
Αλέθουμε το μείγμα στο μπλέντερ ή ακόμα καλύτερα σε ένα γουδί.
Το βάζουμε σε ένα βάζο και το φυλάμε σε σκοτεινό μέρος.

Υπάρχουν και άλλες αναμείξεις όπως με καυτερή πιπεριά, ξερό σκόρδο, τζίντζερ, σουσάμι, σινάπι (κόκκοι μουστάρδας), κόλιαντρο, δαφνόφυλλα, γλυκάνισο και μαραθόριζα.
Το έτοιμο, παρόλο που έχει καταπληκτικό άρωμα, θα πρέπει να καταναλωθεί σύντομα γιατί χάνει γρήγορα το άρωμά του.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

1 σχόλιο:

  1. Γεια σας και Καλώς ήλθατε στο Spotcap Global Financial Services, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι δανειστής και επίσης χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Προσφέρω κάθε είδους υπηρεσίες δανείου

    Χρειάζεστε απόλυτα οικονομική ενίσχυση; Χρειάζεστε δάνειο για διάφορους σκοπούς; αν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συμβουλεύσω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου μέσω | spotcapglobalservices@gmail.com | ή στείλτε μας μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | και έχετε ένα δάνειο στον λογαριασμό σας εντός 24 ωρών, επειδή παρέχουμε Εξαιρετικές Υπηρεσίες δανείου σε όλο τον κόσμο.

    Προσφέρουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου (Προσωπικό Δάνειο, Επιχειρηματικό Δάνειο και πολλά άλλα), προσφέρουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια και επίσης μπορείτε να δανειστείτε έως και 15 εκατομμύρια ευρώ και δίνουμε δάνεια με χαμηλό επιτόκιο 3% ετησίως. Η εταιρεία μου θα σας βοηθήσει να επιτύχετε μια ποικιλία στόχων με ένα ευρύ φάσμα προϊόντων δανείου.

    Αναγνωρίζω το γεγονός ότι η λήψη νόμιμου δανείου ήταν ανέκαθεν τεράστιο πρόβλημα Για άτομα που έχουν οικονομικό πρόβλημα και χρειάζονται λύση σε αυτό, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να λάβουν μετοχικό δάνειο από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω υψηλό επιτόκιο, ανεπαρκής ασφάλεια, αναλογία χρέους προς εισόδημα, χαμηλό πιστωτικό αποτέλεσμα ή άλλους λόγους

    Όχι περισσότεροι χρόνοι αναμονής ή άγχος τραπεζικές επισκέψεις Η υπηρεσία μας είναι διαθέσιμη 24/7 - μπορείτε να λάβετε δάνειο και να ολοκληρώσετε τις συναλλαγές σας όποτε και όπου το χρειάζεστε

    Παρέχουμε 24ωρες υπηρεσίες δανείου παγκόσμιας κλάσης. Για ερωτήσεις / ερωτήσεις; - Αποστολή email σε | spotcapglobalservices@gmail.com | ή στείλτε μας μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | & Λάβετε αμέσως μια απάντηση

    Η οικογένειά σας, οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας δεν χρειάζεται να γνωρίζουν ότι έχετε χαμηλά μετρητά, Απλώς γράψτε μας και θα λάβετε δάνειο.

    Η οικονομική σας ελευθερία είναι στα χέρια σας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή