Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΚΑΣΤΑΝΑ ΓΛΑΣΕ η ΜΑΡΟΝ ΓΛΑΣΕ*



Υλικά

1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό κάστανα βρασμένα
5 φλιτζάνια νερό

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε το σιρόπι. Όταν κρυώσει ρίχνουμε τα κάστανα (ολόκληρα).
Τα αφήνουμε για 12 ώρες να τραβήξουν σιρόπι, τα βράζουμε για 5 λεπτά, τα αφήνουμε πάλι για 5-6 ώρες και τα βράζουμε και πάλι για 5 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τα ίδιο για άλλες 3 φορές.
Στη συνέχεια με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα κάστανα και δένουμε πολύ καλά το σιρόπι αφού ρίξουμε μέσα λίγο χυμό λεμονιού. Ξαναβάζουμε μέσα τα κάστανα και τα αφήνουμε για αρκετές ώρες.
Τέλος τα βγάζουμε προσεκτικά με δύο πιρούνια, τα απλώνουμε σε μια πιατέλα και αφού στεγνώσουν τα τυλίγουμε μέσα σε χαρτάκια.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Στην Αρχαία Ελλάδα τα «καστανεϊκά κάρυα», οι καρποί της καστανιάς που την θεωρούσαν και δένδρο του Δία. Στην Ελλάδα η καστανιά είναι αυτοφυής και την συναντάμε σε κάθε μέρος της πατρίδας μας. Τα κάστανα, οι καρποί της καστανιάς, τρώγονται ωμά όταν είναι φρέσκα, ψητά ή βραστά και πολύ συχνά πολτοποιημένα. πολλές είναι οι χρήσεις τους στη ζαχαροπλαστική με κύριες την παραγωγή γλυκών του κουταλιού, διαφόρων γλασαρισμένων κερασμάτων, όπως είναι τα περίφημα «μαρόν γλασέ» και την παρασκευή κρέμας για τούρτες.
Στην μαγειρική, η κυριότερη εφαρμογή της χρήσης του κάστανου είναι στη γέμιση των πουλερικών, της χήνας για τους Άγγλους και της γαλοπούλας για εμάς. Οι ειδικοί και οι έμπειροι προτείνουν να βράσουμε τα κάστανα πρώτα με τα φλούδια τους σε νερό και μετά στο γάλα.
*Μαρόν γλασέ, η ιστορία τους ξεκινά στην εποχή του Λουδοβίκου 14ου, στο Πριβά, ένα μικρό χωριουδάκι της Αρντές. Σε μια επίσκεψη του μονάρχη στην περιοχή, οι κάτοικοι σκέφτηκαν να γλυκάνουν τα κάστανα τους για να γοητεύσουν το βασιλιά τους.  Αφού τα έβρασαν και τα ξεφλούδισαν, τα περιέχυναν με σιρόπι ζάχαρης ανακατεμένο με βανίλια για 48 ώρες, μέχρι που το σιρόπι κρυσταλλοποιήθηκε γύρω από τα κάστανα και όταν κρύωσε τα «γλασάρισε». Αυτά τα κάστανα έγιναν η αγαπημένη χριστουγεννιάτικη λιχουδιά όλων των Γάλλων. Το μυστικό τους; Δεν θα πρέπει η σάρκα τους να έχει βαθιές πτυχώσεις για να μη ζαχαρώσει ανομοιόμορφα!
Στην Κορσική όσο και φαίνεται παράξενο παράγεται και μπίρα από κάστανα. Τα κάστανα, όμως γίνονται και μαρμελάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου