Yλικά
8
φύλλα κρούστας
1
κιλό χοιρινό, κομμένο σε κομματάκια
½
κιλό φιλέτο κοτόπουλο, κομμένο σε κομματάκια
1
κρεμμύδι, ολόκληρο
1
κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2
σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2
φλιτζάνια τραχανά γλυκό
1½
φλιτζάνι φέτα, τριμμένη
3-4
γαρίφαλα
4
κλωναράκια σέλινο
2
δαφνόφυλλα
½
φλιτζάνι βούτυρο
μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Σε
μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε το χοιρινό και το κοτόπουλο με το
σέλινο, τα δαφνόφυλλα, το ολόκληρο κρεμμύδι και τα γαρίφαλα για 40 λεπτά
περίπου. Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα το στραγγίζουμε,
το αφήνουμε να κρυώσει, το ψιλοκόβουμε και το πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά.
Σε
ένα τηγάνι με βούτυρο σοτάρουμε το κρεμμύδι
με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε και το κρέας και ανακατεύουμε για
2-3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον τραχανά, και μισό φλιτζάνι νερό και
αφήνουμε να βράσουν για 8-10 λεπτά.
Σε
ένα στρογγυλό ταψί (Νο 28) στρώνουμε τέσσερα φύλλα βουτυρωμένα, απλώνουμε πάνω
τους τη μισή γέμιση, απλώνουμε ένα φύλλο βουτυρωμένο και από πάνω την υπόλοιπη
γέμιση μαζί με την τριμμένη φέτα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα πάλι
βουτυρωμένα. Χαράζουμε τη πίτα με ένα μυτερό μαχαίρι σε κομμάτια.
Ψήνουμε
την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να
ροδίσει η επιφάνεια.
Μία
εναλλακτική λύση είναι να αντικαταστήσουμε το κρέας με τυριά, φέτα και ανθότυρο
(από 300 γραμ.), το τραχανά με σιμιγδάλι ψιλό και να παραλείψουμε τα λαχανικά.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Η
Ηπειρώτικη παράδοση έχει υιοθετήσει ένα εντελώς «ριζοσπαστικό» είδος
βασιλόπιτας! Εδώ η βασιλόπιτα είναι αλμυρή με γέμιση από κοτόπουλο ή
χοντροκομμένο αρνίσιο κιμά, η με ολόκληρα κομμάτια χοιρινού με τραχανά,
ψιλοκομμένα πράσα και αυγά. Όπως περιγράφει ο Λαογράφος Δημήτρης Λουκάτος στα
λαογραφικά των Χριστουγέννων, οι Ηπειρώτική νοικοκυρά πριν σκεπάσει την
βασιλόπιτα με τα τελευταία φύλλα εκτός από το καθιερωμένο νόμισμα τοποθετεί ένα
ξυλαράκι για τους αγωγιάτες, ένα μικρό κουκουνάρι, ένα κομματάκι πουρνάρι για
τον τσοπάνο, ένα σταυρό από κρανιά για το καλό του σπιτιού, ένα σπυρί σιτάρι
και ένα κουκί....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου