Υλικά
½
κιλό ξερά φρούτα
(σύκα,
βερίκοκα, δαμάσκηνα, ανανάς, σταφίδες κ.α)
½
φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη
2
φλιτζάνια νερό
½
φλιτζάνι κρασί κόκκινο γλυκό
½
φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1
κουτ. σούπας μέλι
1
ξυλάκι κανέλα
1
γλυκάνισο αστεροειδή
4-5
γαρίφαλα
½
φλιτζάνι αμύγδαλα, ασπρισμένα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε
ένα μπολ με νερό βάζουμε τα ξερά φρούτα να μουλιάσουν για ένα βράδυ.
Σε
μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το κρασί και το χυμό πορτοκαλιού, μόλις πάρουν
βράση, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι και τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να
βράσουν για 3 λεπτά, ανακατεύοντας για να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι.
Ρίχνουμε
στην κατσαρόλα τα ξερά φρούτα (ολόκληρα η σε κομματάκια), τα αμύγδαλα και τα αφήνουμε
να βράσουν για 15 λεπτά περίπου. Μπορούμε να μην
προσθέσουμε στο μείγμα μας τα αμύγδαλα, αλλά να γαρνίρουμε την κομπόστα με
ξηρούς καρπούς αλεσμένους κατά το σερβίρισμα.
Το
βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Επειδή το μείγμα μας δεν
έχει πολύ ζάχαρη θα δημιουργηθεί ένα ελαφρώς παχύρευστο σιρόπι.
Βάζουμε
την κομπόστα μας σε ένα βάζο και την διατηρούμε στο ψυγείο.
Την
σερβίρουμε είτε ζεστή είτε παγωμένη και μπορούμε αν θέλουμε να την συνοδεύσουμε
με παγωτό ή γιαούρτι.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Η
κομπόστα αποξεραμένων φρούτων περιλαμβανόταν στα εδέσματα των Ποντίων λέγεται
«χοσάφ» και κατά το συνηθέστερο χοσάφι. Το έφτιαχναν με τα «τζίρια» από κομμάτια
ξερών φρούτων μήλα, αχλάδια, αγρόμηλα, δαμάσκηνα, τζάνερα («κοκκύμελα»), ξερή
σταφίδα («τσαμίντζια») κλπ. Η λέξη είναι δανεική από τα τουρκικά (hosaf),
περσικής καταγωγής (hosab) και σημαίνει
«ευχάριστο νερό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου