Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΠΟΥΤΡΙΔΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ



Υλικά

1 κιλό χοιρινό ψαχνό από σπάλα
2 κρεμμύδια
1 φλιτζάνι λάδι
1 μέτριο λάχανο  (ή 1 κουνουπίδι)
2 καρότα σε ροδέλες (προαιρετικά)
2 κουταλιές πάπρικα γλυκιά
2 μικρές καυτερές πιπεριές ή 1 κουταλιά μπούκοβο

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε μέτρια κομμάτια.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε μέγεθος ζαριού.
Ρίχνουμε λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το κρέας μέχρι να ροδοκοκινίσουν. Προσθέτουμε ζεστό νερό, προσθέτουμε και τα καρότα (προαιρετικά) και αφήνουμε το κρέας να βράσει σε μέτρια φωτιά.
Αφαιρούμε την καρδιά του λάχανου και κόβουμε το υπόλοιπο σε μεγάλα κομμάτια.
Όταν το κρέας κοντεύει  να βράσει (χρειάζεται περίπου 30-45 λεπτά αν έχει κοπεί σε μέτρια κομμάτια σε μέγεθος σπιρτόκουτου προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Μόλις βράσει το βγάζουμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το λάχανο, τις πιπεριές και την πάπρικα.
Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί το λάχανο, προσθέτουμε και το κρέας και αφήνουμε να βράσει μέχρι να γίνει πηχτή η σάλτσα του.

Πολύ πριν κάνει την εμφάνισή της η γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι των νεοελλήνων, το πιάτο που έδινε το γιορταστικό τόνο στην Κεφαλονιά ήταν η πουτρίδα. Είναι ένα μαγειρευτό χοιρινό με λαχανικό της εποχής, συνήθως μάπα (έτσι λένε στην Κεφαλονιά το λάχανο), κάβολε (το κουνουπίδι) ή πιο σπάνια μπρόκολο. Το πιάτο συνήθως γινόταν πικάντικο με την προσθήκη καυτερής πιπεριάς ή πάπρικας. Κάποιες νοικοκυρές πρόσθεταν και καρότα ή και το χυμό και το ξύσμα ενός λεμονιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου