Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑ




Υλικά (Για 4-6 άτομα)

Μελιτζάνες: 4, μεγάλες (περίπου 1 κιλό)
Ντομάτες: 1 κιλό, πολύ ώριμες, περασμένες από
σουρωτήρι, ή πασσάτα ή (1-2 βάζα «τομάτα στραγγιστή»)
Κρεμμύδι: 1 μέτριο, τριμμένο
Ελαιόλαδο: 150 ml (τα 50 ml για τη σάλτσα)
Σκόρδο: 5-6 ρικάδες, πιεσμένες στη πρέσα.
Φέτα (προαιρετικά) 250 gr τριμμένη
Ξεροτύρι ή παρμεζάνα (προαιρετικά) 50 gr τριμμένη
Πιπέρι 3-4 αλεσιές
Αλάτι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200°C (κανονικός φούρνος) ή 180°C (φούρνος αέρος) ή στο 5-6 )φούρνος γκαζιού)
Τεμαχίζουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος, σε φέτες πάχους ½ cm - αφαιρώντας τις λεπτές εξωτερικές φέτες με τη φλούδα.
Τηγανίζουμε τις φέτες μελιτζάνας μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και στις δύο πλευρές και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγκίξει το λάδι.
Τηγανίζουμε το τριμμένο κρεμμύδι σε μία κουταλιά της σούπας λάδι μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε την ντομάτα, το σκόρδο, μια πρέζα αλάτι (εφόσον δεν χρησιμοποιούμε τυρί), τριμμένο πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα. Βγάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά. Αν χρησιμοποιούμε τυρί, βάζουμε τώρα τη φέτα και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα βαθύ ταψί ή άλλο σκεύος φούρνου, βάζουμε μια στρώση από τη σάλτσα, μετά δύο στρώσεις μελιτζάνες και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν οι φέτες μελιτζάνας, καλύπτοντας την τελευταία στρώση με τη σάλτσα ντομάτα.
Αν θέλουμε, ρίχνουμε τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.

Για να γίνει ελαφρύτερο το φαγητό, αφού λαδώσουμε ελάχιστα με πινέλο τις μισές φέτες μελιτζάνας, μπορούμε να τις ψήσουμε στη σχάρα (grill) μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και από τις δύο πλευρές.)

Από το βιβλίο «Ρετσέτες από τις σιόρες της Κεφαλονιάς. Κεφαλονίτικες Συνταγές» των Jan Traeger - Συνοδινού & Lain Mclntosh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου