Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΓΚΑΣΠΑΤΣΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΟ



Υλικά για 5 άτομα

4-5 πολύ ώριμες ντομάτες
1/2 κόκκινη πιπεριά
1 μέτριο αγγούρι
1 σκελίδα σκόρδο
4 κ. γλ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι ρομπόλα Κεφαλονιάς
2 κ. γλ. ξίδι
1 μικρή πρέζα ζάχαρη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1-2 φέτες λευκό ψωμί.
2-3 φύλλα φρέσκου βασιλικού πλατύφυλλου (+ 1 φύλλο για κάθε ποτήρι)

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε το ψωμί (χωρίς την κόρα) σε λίγο κρύο νερό.
Καθαρίζουμε και βγάζουμε τα σπόρια από το αγγούρι (για να γίνει πιο εύπεπτο).
Βγάζουμε τα σπόρια από την πιπεριά.
Προαιρετικά, ξεσποριάζουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και αλέθουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα πολύ λείο μίγμα.
Τοποθετούμε το υγρό σε γυάλινο μπουκάλι και το αφήνουμε για ένα βράδυ στο ψυγείο. Αν η υφή είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό.
Σερβίρουμε σε ποτήρι του μαρτίνι ή άλλο παρόμοιο ποτήρι και προσθέτουμε ένα φύλλο βασιλικού για διακόσμηση.
Αν θέλουμε να μετατρέψουμε το ποτό σε σούπα, κάνουμε το μίγμα λίγο πιο πηχτό και προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε για το μίγμα (αγγουράκι, ντομάτα, βασιλικό, πιπεριά).

Το γκασπάτσο, η παραδοσιακή ισπανική κρύα σούπα, αποτελεί μία γρήγορη και δροσιστική νότα στο καλοκαιρινό τραπέζι. Οι ισπανοί όμως το χρησιμοποιούν και σαν ποτό το οποίο μπορεί να συνοδεύσει τα ορεκτικά μας  ή ακόμη να σταθεί μόνο του ως γρήγορο και θρεπτικό σνακ πριν απ' το καλοκαιρινό μπάνιο.
Στην κεφαλλονίτικη παραλλαγή του χρησιμοποιούμε παραδοσιακά υλικά και την κεφαλλονίτικη ρομπόλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου