Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ


Υλικά

Μισό κιλό μοσχάρι κομμένο σε μικρά κομματάκια
Μισό κιλό χοιρινό κομμένο σε μικρά κομματάκια
Ένα φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
2 μέτρια κρεμμύδια
Ένα κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα (ή φρέσκια ντομάτα)
Άνιθο – μαϊντανό - δυόσμο
¾ φλιτζανιού ρύζι (καρολίνα ή νυχάκι)
1\4 φέτα τυρί
Δύο αυγά
Αλάτι, πιπέρι
Ένα σακουλάκι δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

Υλικά για το φύλλο
4 ποτήρια νερού αλεύρι κίτρινο (ΑΛΑΤΙΝΗ)
½ φλιτζάνι του καφέ λάδι
Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Ένα φλιτζάνι του καφέ κρασί άσπρο
Λίγη κανέλα
Νερό όσο πάρει (περίπου 11/2 ποτήρι νερό)

Παρασκευή γέμισης
Τσιγαρίζουμε το κρέας με το τριμμένο κρεμμύδι, το σβήνουμε με λίγο κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα, τα μυρωδικά , αλάτι, πιπέρι , και προσθέτουμε λίγο νερό και τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά χτυπάμε τα δύο αυγά ελαφρά  και τα ρίχνουμε  στην γέμιση καθώς και το τυρί φέτα (τριμμένο με πιρούνι) προσθέτουμε το ρύζι και τα δαμάσκηνα, τα κόβουμε στα δύο και ανακατεύουμε.

Παρασκευή  φύλλου
Ζυμώνουμε και αφήνουμε την ζύμη 30 λεπτά.
Χωρίζουμε την ζύμη σε δύο ίσα μέρη ανοίγουμε ένα χοντρό φύλο για κάτω λαδώνουμε το ταψί ελαφρά, απλώνουμε το φύλο στο ταψί έτσι ώστε να εξέχει από το ταψί πάνω, ρίχνουμε την γέμιση.
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλο με το οποίο σκεπάζουμε την πίττα.
Το πάνω και το κάτω φύλο τα πιάνουμε μεταξύ τους έτσι ώστε  να γίνει ένα στεφάνι.
Αλείφουμε την πίττα με λίγο λάδι  και ραντίζουμε με λίγο νερό.
Τοποθετούμε την πίττα στο φούρνο μέχρι να ροδίσει (περίπου 45 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία).

ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΝΤΈΛΗ

1 σχόλιο: