Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΣΑΜΑΛΙ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ


Υλικά

Για το μείγμα
750 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 φλιτζάνι νερό
1-2 κουταλάκια του γλυκού μαστίχα
(κοπανισμένη με ελάχιστη ζάχαρη, ώστε να μην κολλάει)
500 γραμ. σιμιγδάλι χονδρό
½  του φλιτζανιού ηλιέλαιο η 3/4 βούτυρο
αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη

2 βανίλιες
1 ξύλλο κανέλλας
λίγο  ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

Σε μία λεκάνη  ανακατεύουμε το γιαούρτι, αφού το έχουμε αφήσει δύο ώρες εκτός ψυγείου, με τη ζάχαρη.  Διαλύουμε τη σόδα στο νερό και την  προσθέτουμε στο μείγμα γιαουρτιού. Προσθέτουμε στη συνέχεια τη μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι  εναλλάξ με το ηλιέλαιο ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 36-37 εκ., ρίχνουμε  το μείγμα  και το ψήνουμε σε δυνατό φούρνο 30'με 40' μέχρι να ροδίσει καλά. 
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 12 με15 λεπτά.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, το χαράζουμε αμέσως και το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Αφήνουμε μερικές ώρες ώστε το σιρόπι να απορροφηθεί από το γλυκό πολύ καλά.
Πασπαλίζουμε το σάμαλι με το καβουρδισμένο αμύγδαλο και το σερβίρουμε αν θέλουμε με παγωτό καϊμάκι η βανίλια.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου