Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ




Υλικά

1 κιλό χοιρινό
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, στο τρίφτη
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 ½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
2 κουτ. σούπας κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. του γλυκού ξύδι
1 αυγό
ταμπάσκο
πιπέρι
αλεύρι
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

για τη σάλτσα
½  φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλο
½ φλιτζάνι σούπας σιρόπι σφενδάμου
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξύδι
2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κουτ. σούπας κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
½  κουτ. γλυκού ταμπάσκο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το καρότο, το αυγό, το κόλιανδρο, τη φρυγανιά, το ξύδι, το ελαιόλαδο, αλάτι, ταμπάσκο και τα ζυμώνουμε πολύ καλά για να γίνει το μείγμα μας αφράτο. Αφήνουμε το μείγμα για μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει.
Πλάθουμε τους κεφτέδες στρογγυλούς, τους αλευρώνουμε, τους τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι και τους τηγανίζουμε σε καυτό καλαμποκέλαιο  και μόλις πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα στο εξωτερικό τους - δεν τους τηγανίζουμε πολύ. Τους απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας ανακατεύοντας καλά και τα βράζουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα κεφτεδάκια.  Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 2-3 λεπτά μαζί με τη σάλτσα.
Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με τα τηγανισμένα λαχανικά και ρύζι.

Αν διαθέτουμε γουόκ μαγειρεύουμε τα κεφτεδάκια στον ατμό χωρίς αλεύρι και καλαμποκέλαιο και μετά τα ρίχνουμε στη σάλτσα.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ


ΣΦΕΝΔΑΜΟΣ
Ο σφένδαμος, το σφενδάμι ή σφεντάμι (αρχ. ελλ., ἡ σφένδαμνος) είναι γένος δένδρων ή ημίθαμνων με την επιστημονική ονομασία Acer. Η επιστημονική ονομασία του σφένδαμου οφείλεται στα χαρακτηριστικά φύλλα του με τρεις ή πέντε μυτερές απολήξεις (acer στα λατινικά σημαίνει οξύς, αιχμηρός). Επίσης χαρακτηριστικός είναι ο καρπός του σφένδαμου, που έχει δυο φύλλα με δύο πυρήνες στο μέσο και μοιάζει με έντομο με δυο μεγάλα φτερά.
Ο σφένδαμος χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία, σε οικοδομικές και αρχιτεκτονικές εφαρμογές, στην κατασκευή μουσικών οργάνων, ως διακοσμητικό φυτό (π.χ. μπονσάι) κ.α.
Ο σφένδαμος προσβάλλεται συχνά από μύκητες, ορισμένοι εκ των οποίων μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο του φυτού.
Το φύλλο του σφενδάμου αποτελεί το εθνικό σύμβολο του Καναδά και η αναπαράσταση του βρίσκεται στο κέντρο της σημαίας της χώρας.
Είδη
Τα είδη του σφένδαμου ξεπερνούν τα εκατό. Ορισμένα από αυτά είναι αειθαλή, αλλά τα περισσότερα είδη είναι φυλλοβόλα.
Ο πιο κοινός σφένδαμος είναι Σφένδαμος ο ψευδοπλάτανος (Acer pseudoplatanus), που ευδοκιμεί στην Κεντρική Ευρώπη, στις βορινές ακτές της Μεσογείου και στον Καύκασο. Συνήθως βρίσκεται στα δάση, απομονωμένος, σε γόνιμο έδαφος. Τα φύλλα του είναι ελαφρά, με λοβό και το κάτω μέρος τους είναι σχεδόν λευκό. Το ξύλο του είναι λευκό και όχι πολύ συμπαγές. Το ξύλο της ρίζας του έχει ωραία νερά και χρησιμοποιείται για μικρά έπιπλα πολυτελείας. Το σφενδάμι αυτό υπάρχει και στην Βόρειο Ελλάδα, και είναι περιζήτητο για την κατασκευή μουσικών οργάνων και επίπλων.
Ένα άλλο είδος σφένδαμου είναι Σφένδαμος ο πλατανοειδής ή νορβηγικός σφένδαμος (Acer platanoides), που βρίσκεται στα δάση της Βορείου Ευρώπης και της Βορείου Ασίας. Ο σφένδαμος αυτός, που είναι φυλλοβόλος, μοιάζει με τον πλάτανο, αλλά το ξύλο του είναι ελαφρά κοκκινωπό και κατώτερης ποιότητας. Το ύψος του μπορεί να φτάσει και τα 30 μέτρα, ενώ μπορεί να ζήσει έως και 250 χρόνια.
Ο Σφένδαμος ο σακχαρώδης (Acer saccharum) μοιάζει με τον νορβηγικό σφένδαμο, αλλά ευδοκιμεί μόνον στα δάση της Βορειοανατολικής Αμερικής. Είναι φυλλοβόλος και το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 40 μέτρα. Ο σφένδαμος αυτός κατά την άνοιξη, πριν πέσουν τα φύλλα του, περιέχει υγρά πλούσια σε σάκχαρα. Τα υγρά αυτά συλλέγονται, όπως συλλέγεται και η ρητίνη των πεύκων, και βράζονται για να πυκνώσουν και να παραχθεί έτσι το «σιρόπι από σφένδαμο» (αγγλικά, maple syrup).
Από τη Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου