ΥΛΙΚΑ
1
κόκορα 2.5 - 3 κιλά
μισό
φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
4
κρεμμύδια μεγάλα
8
σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
σε κόκκους 15 σπυριά
15
ποτήρι κόκκινο γλυκό κρασί
12
σπυριά μπαχάρι
3
ξύλα κανέλλας
ζάχαρη
2
κουταλάκια του γλυκού σπετσιερικό (κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, δάφνη,
μπαχάρι, κύμινο)
φύλλα
φρέσκου βασιλικού
2
κουτάλια της σούπας ντομάτα πελτέ
3
ντομάτες ώριμες
1
κιλό μακαρόνια με τρύπα ή πένες
βούτυρο
Κερκύρας για τα μακαρόνια
γραβιέρα
Κερκύρας τριμμένη
νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε
τον κόκορα σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ρηχή κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε
τα κομμάτια του κόκορα μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε
τα ξερά μπαχαρικά, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα ανακατεύουμε και σβήνουμε με το
κρασί λίγο - λίγο.
Προσθέτουμε
την ψιλοκομμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, το σπετσιερικό, λίγο βασιλικό και ρίχνουμε
ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσουμε τις μερίδες του πουλερικού και το αφήνουμε να
σιγοβράσει.
Όταν
μαλακώσει ο κόκορας προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό και το
αλάτι.
Περιμένουμε
να πυκνώσει η σάλτσα και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Στο
μεταξύ έχουμε αρχίσει να βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό.
Τα
στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα που έχουμε ζεστάνει το βούτυρο. Τα ανακατεύουμε
να βουτυρωθούν καλά. (**)
Βγάζουμε
το κρέας από την κατσαρόλα σε πιατέλα και ρίχνουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα.
Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με τυρί τριμμένο και λίγα φυλλαράκια φρέσκου
βασιλικού.
Η
συνταγή προέρχεται από το βιβλίο "Κορφιάτικες συνταγές της καλής και της
νόνας" της κ. Τούλας Κατσαρου-Βεργέτη από τις εκδόσεις του βιβλιοπωλείου
Πλους.
ΤΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ –
ΒΕΡΓΕΤΗ (ΚΕΡΚΥΡΑ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου