Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΑΠΑΜΑ




Υλικά

1/4  φλ. ελαιόλαδο
1 μεσαίου μεγέθους χταπόδι, καθαρισμένο,
1 φλ. ξηρό λευκό κρασί
2 φύλλα δάφνης,
2 φλ. χοντροκομμένο άγριο σέλινο (με τα φύλλα του),
2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και κοπανισμένες
1 φλ. ντοματίνια κομμένα και αποφλοιωμένα
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το σέλινο, και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, για 8 περίπου λεπτά.
Προσθέτουμε το χταπόδι, κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 25 λεπτά.
Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το τεμαχίζουμε σε 8 κομμάτια.
Το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, τα ντοματίνια και το κρασί. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με το καπάκι για άλλα 45 λεπτά πάνω-κάτω ή μέχρι να μαλακώσει αρκετά το χταπόδι και να πήξει η σάλτσα.
Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε το φαγητό σε μεγάλα κομμάτια όσο είναι ακόμα ζεστό.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΓΟΥΛΑΣ

- Το χταπόδι πρέπει να είναι μέτριο σε μέγεθος, φρέσκο και καλά γουλισμένο.
- Το πλένουμε και το τεμαχίζουμε αφήνοντας τους αποκλαμούς ολόκληρους και την κουκούλα χωριστά.
- Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με δυο κρεμμύδια κομμένα, ένα ποτήρι άσπρο κρασί, λάδι, μισό κουτί χυμό τομάτας, ένα φύλλο δάφνη, αρκετό σέλινο και ελάχιστο αλάτι. Προσθέτουμε όσο νερό παίρνει για να βράσει και σιγοβράζουμε, μέχρι να μείνει με το λάδι του και το ζουμί του.
Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή είναι να βράσουμε το χταπόδι με μικρά ολόκληρα κρεμμύδια, μερικά πατικωμένα δόντια σκόρδο και ένα κομμάτι κανέλλα, ΧΩΡΙΣ να προσθέσουμε καθόλου αλάτι ή τομάτα.
Το χταπόδι καπαμά παραδοσιακά δεν το σερβίρουμε με ζυμαρικά και ρύζι, αλλά μόνο του, σε βαθύ πιάτο, με το ζουμί του. Συνοδεύεται με άσπρο μαλακό ψωμί και άσπρο κρασί παγωμένο. Αν έχετε στο κήπο γλυστρίδα φτιάξτε και μια ωραία σαλάτα με μπόλικο ξύδι και θα μας θυμηθείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου