Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΘΕΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ



Αρώματα και γεύσεις που ο χρόνος τα έχει προικίσει με βάθος και πολυπλοκότητα: καλώς ήρθατε στον κόσμο των παλαιωμένων αποσταγμάτων
•   Ουίσκι Το πιο δημοφιλές απόσταγμα διαθέτει τεράστια γκάμα κατηγοριών και υποκατηγοριών, οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χώρα προέλευσης -Σκωτία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ιρλανδία-, την πρώτη ύλη και τη γραμμή ανάμειξης που ακολουθείται για τον κάθε τύπο ουίσκι. Το άρωμα της βύνης ή των δημητριακών, το οποίο κάνει το ουίσκι να ξεχωρίζει από το υπόλοιπα αποστάγματα, είναι τόσο οικείο και τόσο ζεστό, όπως ένα κομμάτι φεσκοψημένο ψωμί...
•   Κονιάκ Έχει τον τίτλο του πιο ευγενικού αποστάγματος. Το στέμμα τού ανήκει δικαιωματικά, αφού η προέλευσή του, αντίθετα από τα υπόλοιπα αποστάγματα, είναι προκαθορισμένη (η περιοχή του Κονιάκ της Γαλλίας) και ελεγχόμενη. Εξάλλου, η πρώτη ύλη δεν είναι απλώς ένας καρπός, αλλά ένα πρώτης τάξεως προϊόν: κρασί από τις γηγενείς λευκές ποικιλίες Colombard και Saint Emilion, με πολύ συγκεκριμένα και υψηλών προδιαγραφών ποιοτικά χαρακτηριστικά.
•   Αρμανιάκ Είναι στενός συγγενής του Κονιάκ. Διαφέρουν ως προς τη μέθοδο παραγωγή και φυσικά την προέλευση. Το Αρμανιάκ παράγεται αποκλειστικά στην ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας, ενώ όλα τα υπόλοιπα αποστάγματα σταφυλής, όπως και το Μπράντι, δεν έχουν περιορισμό ως προς την προέλευσή τους.
•   Καλβαντός Είναι ένα μοναδικό απόσταγμα που προέρχεται από τη ζύμωση μήλων και παράγεται στη Γαλλία. Έχει ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα, δυναμικό, φρουτώδη και φίνο, στην Ελλάδα όμως δεν έχει ιδιαίτερη ζήτηση.
•   Ρούμι Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το ζαχαροκάλαμο που υπάρχει εν αφθονία, με τη μεγάλη περιεκτικότητά του σε ζάχαρη, αποτελεί τη βάση παραγωγής για το ρούμι, το οποίο παράγεται σε αρκετές χώρες της Λατινικής, της Κεντρικής Αμερικής και των ΗΠΑ. Το ζαχαροκάλαμο χαρίζει στο ρούμι εξωτικό πλούτο αρωμάτων, με ζωηρές καραμελένιες και πικάντικες αποχρώσεις. Η παλαίωση τού προσδίδει μια βαθιά πολυπλοκότητα και πλούσιο επιβλητικό χαρακτήρα.
•   Τεκίλα Ο καρπός που οδηγείται στα αποστακτήρια για να προκύψει η τεκίλα, είναι η αγαύη. Ενα κακτοειδές φυτό, από τη ζύμωση του οποίου προκύπτει αλκοολούχο υγρό πλούσιο σε πικάντικα, βοτανικά αρώματα, κάπως άγουρα και επιθετικά. Το απόσταγμα τα περιλαμβάνει στο σύνολό τους, ενώ όταν θα έρθει η στιγμή της παλαίωσης, τα επιθετικά χαρακτηριστικά της τεκίλας στρογγυλεύουν, μαλακώνουν και γλυκαίνουν. Πατρίδα της τεκίλας είναι φυσικά το Μεξικό.
•   Τσίπουρο και γκράπα Στη χώρα μας, και μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν, το τσίπουρο καταναλωνόταν πολύ γρήγορα, καθώς αποτελούσε αλκοόλ προερχόμενο από φθηνή πρώτη ύλη. Τα τσάμπουρα ή στέμφυλα -τα υπολείμματα της πίεσης των σταφυλιών, απαλλαγμένα από τον μούστο- κακοσυντηρημένα, φορτωμένα με ένα σωρό απαράδεκτες πτητικές ουσίες (οι οποίες περνούσαν δυστυχώς και στο απόσταγμα), ευθύνονται για την κακή φήμη που το συνόδευε επί δεκαετίες. Στις μέρες μας, βέβαια, υπάρχουν εξαιρετικά αποστάγματα βασισμένα σε προσεκτικά διαλεγμένη πρώτη ύλη -τσίπουρο και ρακί είναι το ίδιο, με τη διαφορά πως συχνά στη Βόρεια Ελλάδα το τσίπουρο αρωματίζεται με γλυκάνισο- και πολλοί Ελληνες παραγωγοί ασχολούνται και με την αναβάθμιση της ποιότητας μέσω της παλαίωσης.
Στη γειτονική Ιταλία, η γκράπα είναι ένα θαυμάσιο, ντελικάτο απόσταγμα που φτιάχνεται με αντίστοιχο τρόπο. Η διαφορά της από το τσίπουρο βρίσκεται στην πρώτη ύλη. Η γκράπα βασίζεται σε ντόπιες ιταλικές ποικιλίες και πιθανόν να προέρχεται και από μείγμα στέμφυλων διαφορετικών ποικιλιών.
Ballantines Special Reserve, Ουίσκι 12 ετών
Χαρακτηριστικά: Γλυκό μελένιο χρώμα, αρώματα καραμέλας, στάχτης και κακάου, κρεμώδες απολαυστικό σώμα, με μεγάλη επίγευση.
Johnie Walker Green Label, Blended Malt Scotch, Ουίσκι 15 ετών
Χαρακτηριστικά: Λαμπερό μελί με χρυσαφένιες ανταύγειες. Παλέτα αρωμάτων από ξύλο βαρελιού, πιπέρι, φρούτα και γλυκό άρωμα σανδαλόξυλου. Σώμα με βάθος και πολυπλοκότητα, μαλακό αλλά και δροσερό.
The Glenrothes Single Speyside Malt Scotch 1985, Ουίσκι
Χαρακτηριστικά: Χρυσαφένιο, λαμπερό χρώμα, πλούσιο αρωματικό μπουκέτο από σταφίδες και φρούτα, μαλακό στόμα με όγκο και καλή, αρωματική επίγευση.
Caol Ila, Islay Single Malt, Ουίσκι 12 ετών
Χαρακτηριστικά: Σκούρο κίτρινο χρώμα με βαθιές κεχριμπαρένιες ανταύγειες. Καπνιστά αρώματα στη μύτη, ξεχωρίζουν και αποξηραμένα φρούτα, αμύγδαλα και λιβάνι. Στόμα παχύ και αρωματικό με ωραία, βοτανική μύτη.
Delamain Vesper
Χαρακτηριστικά: Κεχριμπαρένιο με χρυσές νότες. Αρώματα στρογγυλά και ισορροπημένα από ξύλο δρυός, μανιτάρια, χόρτα και βανίλια. Στόμα με ήπια γλυκύτητα και φρουτένια αρώματα. Αξιοσημείωτη διάρκεια.
Hennessy VS, Κονιάκ
Χαρακτηριστικά: Ζεστό χρυσοχάλκινο χρώμα, αρώματα βελανιδιάς, λουλουδιών και νότες από δέρμα, ώριμα φρούτα, πιπέρι και μπαχάρι. Πλούσιο σώμα, πικάντικο, με περίπλοκη και μεγάλη διάρκεια.
Cognac Tesseron Lot No 76, Κονιάκ
Χαρακτηριστικά: Βαθύ μελί χρώμα, με αρώματα σοκολάτας, φλούδας πορτοκαλιού και σύκου. Πλούσιο, στρογγυλό σώμα, με εξαιρετική κρεμώδη αίσθηση.
Larressingle VSOP, Αρμανιάκ
Χαρακτηριστικά: Μελένιο χρώμα, φρουτένια αρώματα σε συνδυασμό με βαρέλι, καπνό και βανίλια. Σώμα πλήρες και ισορροπημένο.
Larressingle Tres Vieil Armagnac, 1976, Αρμανιάκ
Χαρακτηριστικά: Μελί με καφεπορτοκαλιές ανταύγειες, φρουτένια αρώματα, με νότες λουλουδιών. Απαλό στόμα, φίνο και ισορροπημένο.
Sempe Fine Armagnac, Αρμανιάκ
Χαρακτηριστικά: Χάλκινο με κίτρινες ανταύγειες, κακάο, ψημένα φρούτα και μαρμελάδα δαμάσκηνο στη μύτη. Στρογγυλό και πλήρες με αρώματα από μπαχαρικά, πορτοκάλι και βανίλια. Μεγάλη επίγευση.
Jose Cuervo Anejo
, Τεκίλα
Χαρακτηριστικά: Σκούρο κίτρινο φωτεινό χρώμα. Εντονο βαρέλι, με καπνιστά και ώριμα αρώματα και περίπλοκες, πικάντικες γεύσεις.
Corralejo Reposado Triple Distilled, Τεκίλα
Χαρακτηριστικά: Φωτεινό χρώμα στην απόχρωση του άχυρου. Φρέσκα αρώματα από λάιμ και φρούτα, και ώριμες νότες από κομπόστες, μπαχαρικά και βανίλια. Στη γεύση είναι απαλό, με μια παλέτα από ξύλο βελανιδιάς, μέλι και κίτρο. Μεταξένιο τελείωμα.
Havana Clu, Τεκίλα
Χαρακτηριστικά: Βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα, περίπλοκα αρώματα από ξύλο δρυός, καπνό και νότες από φρέσκο αχλάδι, καρύδα και αποξηραμένα φρούτα. Στρογγυλό και μεταξένιο σώμα με ισορροπημένη γλύκα.
Methexis, Κώστα Λαζαρίδη, Απόσταγμα σταφυλής Sauvignon Blanc
Χαρακτηριστικά: Καθαρό, λαμπερό κίτρινο, με αρμονική και πληθωρική αρωματική παλέτα από κονιάκ, ξύλο, βανίλια, μπαχαρικά και καραμέλα. Κομψό στόμα, αρκετά γλυκό, με πολύ ενδιαφέροντα φρουτένια αρώματα.
Το απόσταγμα της Σεμέλης, Απόσταγμα στεμφύλων 3 ποικιλιών
Χαρακτηριστικά: παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια, με έντονη μύτη και αρώματα μαρμελάδας φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, καπνού και ξύλου.
Απόσταγμα Μπαμπατζίμ, Απόσταγμα στεμφύλων Ξινόμαυρου 12 ετών
Χαρακτηριστικά: Βαθύ κίτρινο χρώμα παλαίωσης. Αρώματα μύτης κλειστά, με νότες που θυμίζουν βανίλια, γλυκόριζα και καραμέλα. Στη γεύση είναι μαλακό, ζεστό και στρογγυλό, με ενδιαφέρουσα γλύκα.
Metaxa Private Reserve, Απόσταγμα οίνου
Χαρακτηριστικά: Σκούρο καραμελένιο χρώμα, βανίλια, κακάο, βαρέλι και μοσχάτες αρωματικές νότες. Συμπυκνωμένη γεύση και πληθωρικό σώμα με ήπια γλύκα.
Paolo Berta 1986, Γκράπα
Χαρακτηριστικά: Μελένιο χρώμα, καθαρά αλλά και πολύπλοκα αρώματα βανίλιας, γκρέιπφρουτ και έντονες νότες βαρελιού. Δυνατή και εντυπωσιακή
Torres Brandy Jaime, Μπράντι
Χαρακτηριστικά: Βαθύ χαλκοκίτρινο χρώμα, συμπυκνωμένο μπουκέτο αρωμάτων από καρύδα, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά. Στρογγυλό και πλήρες αφήνει βελούδινη επίγευση.
Απόσταγμα Οίνου Παλαιωθέν, Παρπαρούση, Απόσταγμα Οίνου
Χαρακτηριστικά: Φωτεινό κίτρινο χρώμα και μέτρια αρωματική ένταση σε ένα στρογγυλό σύνολο από βανίλια, ξύλο, καραμέλα και αποχρώσεις ροδάκινου. Στόμα αρμονικό με ισορροπημένη γλύκα και μπαχαρικά αρώματα.

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΑΚΡΥΩΝΙΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου