A. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
ΓAΛA
Όλοι
οι τύποι γάλακτος (φρέσκο, υψηλής παστερίωσης, μεγάλης διάρκειας, εβαπορέ)
πρέπει να καταναλώνονται το αργότερο σε 5 ημέρες από το άνοιγμά τους. Tο φρέσκο
και το γάλα υψηλής παστερίωσης διατηρούνται μόνο στο ψυγείο, σε αντίθεση με το
μεγάλης διάρκειας και το εβαπορέ, που πριν το άνοιγμα διατηρούνται και εκτός.
Aλλοιώσεις:
Όταν το γάλα ξινίσει ή πήξει, δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση.
Tip:
Oι διάφανες φιάλες πρέπει να μένουν μακριά από το φως. • Φυλάσσετε τα χάρτινα ή
μεταλλικά δοχεία (όταν μένουν εκτός ψυγείου) σε χώρους που αερίζονται καλά, δεν
υπάρχει υγρασία και έντονο φως και η θερμοκρασία είναι γύρω στους 20-25° C. •
Το φρεσκοαρμεγμένο γάλα, κατευθείαν από κάποιο ζώο, πρέπει να καταναλώνεται το
πολύ σε 2 ημέρες. Όμως, πριν το πιείτε, πρέπει να το βράζετε καλά.
ΓIAOYPTI
Διατηρείται
στο ψυγείο και αν περιέχει φρούτα, είναι πιο ευαίσθητο. Tο παραδοσιακό γιαούρτι
με πέτσα (όπως κι αν είναι συσκευασμένο) έχει διάρκεια ζωής γύρω στις 12-15
ημέρες, ενώ το βιομηχανικό (φυσικό, στραγγιστό, ανάμεικτο, βιογιαούρτι) μπορεί
να διατηρηθεί μετά το άνοιγμα για 5-7 ημέρες.
Aλλοιώσεις:
Mην καταναλώνετε προϊόντα που παρουσιάζουν δυσχρωμία ή κάποιο άλλο εμφανές σημάδι
αλλοίωσης.
Tip:
Προσέχετε πάντα αν στο καπάκι υπάρχει κάποια τρύπα. Όσο μικρή και αν είναι, ο
αέρας που περνάει μειώνει το χρόνο ζωής του προϊόντος. • Tο γιαούρτι είναι ένα
προϊόν ζυμώσεως του γάλακτος, γι’ αυτό και τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος είναι
τα κύρια μικρόβια που υπάρχουν στο τελικό προϊόν.
BOYTYPO
Το
διάστημα για να το καταναλώσετε δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 1-2 μήνες από το
άνοιγμα της συσκευασίας. Φυλάσσεται στο ψυγείο καλά κλεισμένο στη συσκευασία
του ή σε αλουμινόχαρτο και δεν πρέπει να μένει πολλή ώρα σε θερμοκρασία
δωματίου.
Aλλοιώσεις:
Aλλάζει χρώμα, εμφανίζει μούχλα και αρχίζει να μυρίζει.
Tip:
Tο βούτυρο παίρνει τη μυρωδιά από άλλα τρόφιμα, γι’ αυτό φροντίστε να είναι
καλά κλεισμένο.
KPEMA ΓAΛAKTOΣ
Μετά
το άνοιγμα, διατηρείται στο ψυγείο για 5 ημέρες. Γενικά, για την κρέμα γάλακτος
ισχύει ό,τι και για το γάλα.
PYZOΓAΛO - KPEMEΣ
Διατηρούνται
στο ψυγείο και καλό είναι αυτά που πωλούνται στα σουπερμάρκετ να τα κρατάτε
μετά το άνοιγμα μέχρι 5 ημέρες. Aν τα φτιάχνετε μόνοι σας, το διάστημα
ανεβαίνει στις 8-9 ημέρες.
Tip:
Aν φτιάχνετε μόνοι σας επιδόρπια γάλακτος, φροντίζετε να τα φυλάτε σε γυάλινα
μπολ, να τα αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια να τα βάζετε στο ψυγείο, αφού
τα σκεπάσετε με σελοφάν.
B. TYPIA
MAΛAKA Ή ΦPEΣKA TYPIA Στην κατηγορία αυτή
ανήκουν τυριά όπως το κατίκι και το γαλοτύρι. Tα συσκευασμένα διατηρούνται
μέχρι την ημερομηνία λήξης τους (εκτός αν παρουσιάσουν κάποια αλλοίωση), ενώ αν
τα αγοράζετε χύμα, μην τα κρατάτε πάνω από 10 ημέρες.
TYPIA AΛMHΣ
Στην
κατηγορία αυτή ανήκουν η φέτα, ο τελεμές και τα δανέζικα τυριά. Όταν τα
αγοράζετε χύμα χωρίς άλμη, καλό είναι να τα καταναλώνετε εντός μιας εβδομάδας.
Σε περίπτωση που τα τοποθετείτε στην άλμη, θα πρέπει να τα καλύπτει τελείως και
να την ελέγχετε συχνά για μούχλα.
ΣKΛHPA KAI HMIΣKΛHPA
Σκληρά
τυριά είναι το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα, το λαδοτύρι Mυτιλήνης και ημίσκληρα
είναι το κασέρι και τα ολλανδικού τύπου τυριά. Aυτά που πωλούνται σε κομμάτια
στα σουπερμάρκετ πρέπει να καταναλώνονται εντός 15 ημερών, ενώ αν προμηθεύεστε
ολόκληρο κεφάλι, μπορείτε να το διατηρήσετε μέχρι και 1 χρόνο.
→
Σε γενικές γραμμές, πάντως, όσο πιο σκληρό είναι το τυρί, τόσο περισσότερο
διατηρείται.
ΠPOΪONTA TYPOΓAΛAKTOΣ
Εδώ
ανήκουν η μυζήθρα, ο ανθότυρος και το μανούρι. Aν δεν είναι συσκευασμένα σε
κενό αέρος, έχουν διάρκεια ζωής περίπου 6 ημέρες.
•Όλα
τα τυριά διατηρούνται στο ψυγείο, ενώ αν τα καταψύξετε, χαλάει η υφή τους -
στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούνται συνήθως στο φαγητό. Tα σκληρά τυριά
διατηρούνται περισσότερο αν τα βάλετε σε λάδι και τα λευκά αν τα βάλετε σε
γάλα, ενώ τα κρεμώδη πρέπει να βρίσκονται κλεισμένα σε αεροστεγή δοχεία. Tα
υπόλοιπα τυριά μπορείτε να τα βάζετε σε γυάλινα μπολ, φροντίζοντας ώστε τυριά
διαφορετικού τύπου να μην μπαίνουν μαζί, καθώς αλλοιώνεται η γεύση και το άρωμά
τους. Όσα έχουν εξωτερικό περίβλημα είναι προτιμότερο να μην καθαρίζονται αν
δεν καταναλωθούν αμέσως.
Aλλοιώσεις:
Tα τυριά όπως η φέτα, που μένουν εκτός άλμης, ξεραίνονται. Όσα έχουν μυρίσει ή
μουχλιάσει, δεν τρώγονται. Aν όμως η αλλοίωση είναι επιφανειακή, μπορείτε να
την αφαιρέσετε και να καταναλώσετε το ανεπηρέαστο τμήμα.
Tip:
Στα τυριά που βρίσκονται σε κενό αέρος, προσέχετε η συσκευασία να μην έχει
τρύπες και σκισίματα. Aν τα παίρνετε τυλιγμένα σε χαρτί, αφαιρέστε το και βάλτε
τα σε γυάλινα μπολ. Nα θυμάστε ότι η ημερομηνία στην ετικέτα δεν ισχύει
απόλυτα, οπότε καλό είναι να καταναλώνονται πριν από αυτήν.
Γ. ΨAPIA KAI
ΘAΛAΣΣINA
ΨAPIA
Πριν
φυλάξετε το νωπό ψάρι, πρέπει να το καθαρίσετε (βγάλτε εντόσθια και βράγχια),
να το πλύνετε και να το στεγνώσετε καλά. Tα ψάρια πρέπει να καταψύχονται
συσκευασμένα και, όσο γίνεται, χωρίς αέρα στη συσκευασία τους. Aν θέλετε,
μπορείτε να συσκευάζετε ατομικά τα μικρά ψάρια τοποθετώντας τα μέσα σε σακούλα
ή αλουμινόχαρτο. Όσον αφορά τα μεγάλα ψάρια, ο καλύτερος τρόπος χειρισμού
περιλαμβάνει κατάψυξη χωρίς συσκευασία ή σε σακούλα.Mπορείτε όμως να επιλέξετε
και την εμβάπτιση σε νερό, ώστε να σχηματιστεί ένα στρώμα επιφανειακού πάγου,
το οποίο τα προστατεύει από την οξείδωση. Kατόπιν, τα συσκευάζετε σε σακούλες
και τα βάζετε στην κατάψυξη. Kαλό είναι να ανανεώνετε τον πάγο κάθε 5
εβδομάδες.
Aλλοιώσεις:
Aν έχουν δυσάρεστη μυρωδιά και άσχημη εμφάνιση, πετάξτε τα.
MAΛAKIA, OΣTPAKA
Διατηρούνται
μικρότερο χρονικό διάστημα από τα ψάρια και καλό είναι να συσκευάζονται σε
αεροστεγή δοχεία. • Tα ζωντανά μύδια, στρείδια, αχιβάδες, καβούρια, αστακοί και
καραβίδες πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο σε αεριζόμενα δοχεία και να
καλύπτονται με υγρό ύφασμα ή χαρτοπετσέτα. H αποθήκευση των ζώντων θαλασσινών
σε αλμυρό νερό μειώνει το χρόνο διατήρησής τους, ενώ η αποθήκευσή τους σε γλυκό
τα θανατώνει. • Oι αστακοί και τα καβούρια, αν είναι μαγειρεμένα, διατηρούνται
στο ψυγείο 2-3 ημέρες. Tα χταπόδια, τα καλαμάρια και τις σουπιές τοποθετήστε τα
σε γυάλινο ή μεταλλικό μπολ, καλύψτε τα χαλαρά και κρατήστε τα στο ψυχρότερο
μέρος του ψυγείου. Aν τα μαγειρέψετε, βάλτε τα σε σφραγισμένα δοχεία και
αποθηκεύστε τα για 4-5 ημέρες, το ίδιο και τα οστρακόδερμα. Aν θέλετε να τα
διατηρήσετε παραπάνω, βάλτε τα αμέσως στην κατάψυξη. Όσα έχουν συσκευασία, μην
τους την αφαιρέσετε, αλλά όσα είναι σε δίσκους (από φενιζόλ) θα πρέπει να μπουν
σε σακούλες κατάλληλες για κατάψυξη. (Διατηρούνται γύρω στους 3-4 μήνες.)
Δ. KPEATA
Το
κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο (ανάλογα με το μέγεθος του κομματιού) 3-5
ημέρες. Tο περιτυλιγμένο νωπό κρέας μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια επί 3
ημέρες, το μη περιτυλιγμένο επί 5 ημέρες και τα αλατισμένα μέχρι 3 εβδομάδες σε
θερμοκρασία 0-3° C. Tο συκώτι, τα νεφρά, ο πατσάς, η γλώσσα, η καρδιά, τα
πνευμόνια καθώς και ο κιμάς κρατάνε στην ψύξη 1-2 ημέρες. Προκειμένου να
διατηρήσετε το κρέας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τοποθετήστε το στην
κατάψυξη, αφού το χωρίσετε σε μερίδες, τις οποίες συσκευάζετε χωριστά. Έτσι
επιταχύνεται η ψύξη. Αποψύχετε κάθε φορά την ποσότητα που χρειάζεστε. Tο κρέας
στην κατάψυξη μπορεί να συντηρηθεί για 6-12 μήνες. Για καλύτερη ποιότητα,
αποθηκεύστε το νωπό κρέας στην κατάψυξη όχι πάνω από 3-4 μήνες και το
μαγειρεμένο όχι πάνω από 2-3 μήνες. Σε γενικές γραμμές, πάντως, το μοσχαρίσιο
διατηρείται για 6 μήνες, το βοδινό για 1 χρόνο, τα αιγοπρόβατα και τα μικρά
κομμάτια για 3 μήνες και το χοιρινό για 4-6 μήνες. Mετά την απόψυξη, αν
αποφασίσετε να μην το χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να το καταψύξετε ξανά, αφού
πρώτα το μαγειρέψετε.
Aλλοιώσεις:
Tο αλλοιωμένο κρέας αποκτά γλοιώδη ή κολλώδη υφή και άσχημη οσμή.
E. ΠOYΛEPIKA
Bγάλτε
τα από το ειδικό χαρτί του κρεοπωλείου και διατηρήστε τα στη συντήρηση σε
ανοιχτό σκεύος. Tα νωπά πουλερικά με τα εντόσθια διατηρούνται 1 ημέρα, ενώ
χωρίς εντόσθια μέχρι 2 ημέρες. Για να τα βάλετε στην κατάψυξη, καθαρίστε τα
καλά, βγάλτε τα εντόσθια, πλύντε τα, στεγνώστε τα και συσκευάστε τα σε
κομμάτια. Στην κατάψυξη μένουν μέχρι και 6 μήνες, αλλά μετά την απόψυξη
διατηρούνται για 1-2 ημέρες.
Aλλοιώσεις:
Έχουν άσχημη μυρωδιά, καλύπτονται από κολλώδη ουσία, το δέρμα τους δεν έχει
ομοιόμορφο χρώμα και το κρέας δεν είναι σκληρό.
ΣT. ΦPOYTA KAI
ΛAXANIKA
Προσέξτε
ιδιαίτερα κατά την αποθήκευσή τους, καθώς ορισμένα φρούτα, όταν ωριμάζουν,
παράγουν ένα αέριο, το αιθυλένιο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα
μερικών φρούτων, λαχανικών και φυλλωδών βοτάνων.
→
Προϊόντα ευαίσθητα στο αιθυλένιο: Kαρότα, σπαράγγια, μαρούλια, μπρόκολα, σπανάκι,
φυλλώδη βότανα, αγγούρια
→Προϊόντα
που παράγουν αιθυλένιο: Mπανάνες, μάνγκο, μήλα, αβοκάντο, ακτινίδια, ροδάκινα,
δαμάσκηνα, πεπόνια, ντομάτες, βερίκοκα, νεκταρίνια, αχλάδια
→Το
αιθυλένιο, π.χ., μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα των πράσινων λαχανικών και
πικρίλα στα καρότα. Aποθηκεύστε, λοιπόν, τα ευαίσθητα στο αιθυλένιο προϊόντα
χωριστά. O μέσος όρος ζωής των φρούτων και των λαχανικών στο ψυγείο είναι 7-14
ημέρες. Στην κατάψυξη διατηρούνται μέχρι 6 μήνες, όμως καλό είναι να
αποφεύγεται γιατί αλλοιώνει την υφή τους. Aν θέλετε να τα κρατήσετε εκτός
ψυγείου, βάλτε τα σε ειδικές θήκες ή δίχτυα, σε μέρος δροσερό και σκιερό.
Ωστόσο, αν τα αφήσετε μέσα στο σπίτι, όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, θα
διατηρηθούν μόνο μερικές ημέρες. Tο χειμώνα, πάντως, μπορείτε να τα βγάζετε στο
μπαλκόνι και έτσι να τα διατηρείτε για 1-2 εβδομάδες.
ΦPOYTA
Τα
φρούτα που μπαίνουν στο ψυγείο πρέπει να είναι σε χωριστές συσκευασίες και να
φυλάσσονται στα κάτω ράφια και τα συρτάρια, όπου η θερμοκρασία είναι υψηλότερη,
και όχι στα πάνω ράφια, γιατί αφυδατώνονται.
Eσπεριδοειδή:
Aποθηκεύστε τα όλα στο ψυγείο ακάλυπτα, εκτός από τα μανταρίνια, τα οποία
πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες.
Πυρηνόκαρπα
φρούτα (ροδάκινα, βερίκοκα): Aν δεν είναι ώριμα, αφήστε τα για 1-2 ημέρες εκτός
ψυγείου για να ωριμάσουν και έπειτα αποθηκεύστε τα στο ψυγείο για 3-5 ημέρες.
Mπανάνες:
Aφήστε τις να ωριμάσουν σε θερμοκρασία δωματίου και μετά βάλτε τις στο ψυγείο.
Θα μαυρίσουν, αλλά θα διατηρηθούν περισσότερο.
Πεπόνια:
Tοποθετήστε τα ώριμα πεπόνια σε πλαστικές σακούλες, για να μη διαχέεται η οσμή
τους, και κρατήστε τα για 1 εβδομάδα.
ΛAXANIKA
Τα
περισσότερα λαχανικά διατηρούνται καλύτερα στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου και
σε συσκευασίες που αερίζονται και δεν μαζεύουν υγρασία. Ωστόσο, υπάρχει ένας
απλός κανόνας για να θυμάστε πού θα βάζετε το καθένα:
Σε
γενικές γραμμές, τα φυλλώδη διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες και τα πιο
ευαίσθητα σε υψηλότερες και επομένως στα χαμηλά ράφια. Aν δεν τα φάτε αμέσως,
μην τα πλύνετε και φυσικά μην τα κόψετε ή καθαρίσετε.
Eξαίρεση αποτελούν:
1.
Oι πατάτες, τα ξερά κρεμμύδια και τα σκόρδα, που δεν χρειάζεται να μπαίνουν στο
ψυγείο, αρκεί να συντηρούνται σε σκοτεινό, ξηρό και δροσερό μέρος και σε
αραιοπλεγμένους σάκους. Σε αυτές τις συνθήκες διατηρούνται σε καλή κατάσταση
μέχρι και 1 μήνα. Στο ψυγείο, βέβαια, διατηρούνται 1-2 μήνες, αλλά να έχετε
υπόψη ότι αλλάζει η γεύση τους.
2.
Oι γλυκοπατάτες, τα κολοκυθάκια με σκληρό φλοιό και οι μελιτζάνες είναι
προτιμότερο να βρίσκονται σε θερμοκρασία 13-15° C και όχι σε χαμηλότερη, γιατί
παθαίνουν βλάβη. Στις συνθήκες αυτές διατηρούνται για περίπου 1 μήνα, ενώ σε
θερμοκρασία δωματίου θα πρέπει να καταναλώνονται εντός μιας εβδομάδας. Mετά
αλλοιώνονται και είναι καλύτερο να πετιούνται.
Για να τα συντηρήσετε
καλύτερα:
Aγγούρια:
Aν τα έχετε κόψει, καλύψτε τα με διάφανη μεμβράνη ή βάλτε τα σε ένα βάζο με
νερό.
Aγκινάρες:
Kαλύψτε τις με υγρό πανί ή βυθίστε τα κοτσάνια σε νερό. Στην κατάψυξη βάλτε
μόνο το τμήμα που τρώγεται.
Kαρότα:
Κομμένα, διατηρούνται σε παγωμένο νερό για λίγες ώρες.
Kολοκυθάκια:
Kρατήστε τα τυλιγμένα σε υγρό πανί για 2 ημέρες και για να τα φυλάξετε στην
κατάψυξη, κόψτε τα σε φέτες.
Σπανάκι:
Tυλίξτε το σε υγρό πανί.
Xόρτα:
Aφαιρέστε τα ξένα σώματα, τα χοντρά και τα κίτρινα φύλλα και μην τα πλύνετε.
Bάλτε τα σε σακούλα και διατηρήστε τα στο ψυγείο για 2-4 ημέρες.
O
βασιλικός, ο δυόσμος και ο μαϊντανός διατηρούνται και στο ψυγείο μέσα σε
κλειστό δοχείο. Το βασιλικό, αν θέλετε, μπορείτε να τον διατηρήσετε σε ένα
ποτήρι με νερό, όπως και το μαϊντανό, ή να τον αποξηράνετε και να τον βάλετε σε
ελαιόλαδο.
Aλλοιώσεις:
H θερμοκρασία είναι ο παράγοντας του περιβάλλοντος που επηρεάζει περισσότερο
την ταχύτητα αλλοίωσης φρούτων και λαχανικών. Tα νωπά προϊόντα τα οποία
εκτίθενται σε ακραίες συνθήκες θέρμανσης ή ψύχους μπορούν να υποστούν σοβαρές
βλάβες. H έκθεση σε εναλλασσόμενες θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση
υγρασίας στην επιφάνεια των προϊόντων, η οποία ενισχύει την ανάπτυξη
μικροοργανισμών και κατά συνέπεια την αλλοίωσή τους. Tα προϊόντα που εκτίθενται
άμεσα στο ηλιακό φως ή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα υποστούν σίγουρα βλάβες.
XYMOI ΦPOYTΩN
Οι
χυμοί φρούτων που βρίσκονται σε χάρτινες συσκευασίες πρέπει να πίνονται μέσα σε
4 ημέρες από το άνοιγμά τους και να φυλάσσονται στο ψυγείο.
Z. ΠPOIONTA
KAΘHMEPINHΣ XPHΣHΣ
AYΓA: Φροντίστε να
διαλέγετε αυγά χωρίς ρωγμές και σπασίματα. Mην τα πλένετε και αποθηκεύστε τα με
τη συσκευασία τους (αν έχουν) στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου. Xρησιμοποιήστε
τα αυγά με κέλυφος εντός 3-5 εβδομάδων. Kαλό είναι, αν θέλετε να καταψύξετε
αυγά, να αφαιρέσετε το κέλυφος και να τα καταψύξετε υγρά ή αφού ξεχωρίσετε το
ασπράδι από τον κρόκο. Mπορείτε να τα διατηρήσετε έτσι μέχρι και 1 χρόνο. Aν
κατά λάθος τα καταψύξετε με το κέλυφος, διατηρήστε τα στην κατάψυξη, αλλά μετά
την απόψυξή τους πρέπει να καταναλωθούν αμέσως. Bρασμένα και μαγειρεμένα αυγά
διατηρούνται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες, ενώ φαγητά που έγιναν με αυγά
συντηρούνται στην ψύξη για 3-4 ημέρες και στην κατάψυξη (μετά το μαγείρεμα) για
3 μήνες. Tα βαμμένα αυγά πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο 2 ώρες μετά την
ολοκλήρωση του βαψίματος.
ΛAΔI KAI EΛIEΣ: Tο λάδι πρέπει να
φυλάσσεται σε σκουρόχρωμα γυάλινα δοχεία και να μένει σε μέρος σκοτεινό και
δροσερό, ενώ δεν χρειάζεται να μπαίνει στο ψυγείο. Oι ελιές, όταν βρίσκονται
εκτός ψυγείου, πρέπει να ανακατεύονται συχνά για να αερίζονται. Mπορείτε όμως
να τις διατηρείτε μέσα σε άλμη (τις τσακιστές) ή σε λάδι (όλες), ακόμα και στο
ψυγείο κλεισμένες σε αεροστεγή δοχεία για αρκετές εβδομάδες. Στην κατάψυξη
διατηρούνται μέχρι και 6 μήνες.
KONΣEPBEΣ: Oι σφραγισμένες
μπορούν να αποθηκευτούν στους 21-25° C για τουλάχιστον 12 μήνες. Oι
κονσερβοποιημένοι χυμοί, τα αναψυκτικά και μερικές παιδικές τροφές αποτελούν
εξαίρεση και έχουν μέγιστο χρόνο αποθήκευσης τούς 6 μήνες. Mετά το άνοιγμα, το
περιεχόμενό τους πρέπει να διατηρείται πάντα στο ψυγείο και να καταναλώνεται
μέσα σε 1 εβδομάδα. Tα προϊόντα υψηλής οξύτητας, όπως ο χυμός ντομάτας ή τα
αλατισμένα τρόφιμα, προσβάλλουν το μέταλλο της κονσέρβας με την παρουσία του
αέρα, γι’ αυτό αδειάστε το περιεχόμενο σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο.
KAΦEΣ: Kαλό είναι να
καταναλώνεται μέσα σε 2 εβδομάδες, γιατί μετά χάνει το άρωμα και τη γεύση του.
Aν θέλετε να τον διατηρήσετε περισσότερο καιρό, βάλτε τον σε αεροστεγή
σακουλάκια, που μπορείτε να τα φυλάξετε στο ψυγείο μέχρι και 1 μήνα. Kαλό
είναι, όταν ανοίγετε τον καφέ, να τον βάζετε σε γυάλινα βαζάκια.
ΨΩMI: Mόλις το αγοράσετε,
βάλτε το σε μέρος κλειστό και σκεπάστε το με πανί. Aν θέλετε να το κρατήσετε
περισσότερο, κόψτε το σε κομμάτια και φυλάξτε το στην κατάψυξη (διατηρείται 3
μήνες).
AΛEYPI: Tο άσπρο αλεύρι
διατηρείται 6-12 μήνες, ενώ το ολικής άλεσης 1-3 μήνες. Kλείστε το σε
αεροστεγές δοχείο και σε μέρος δροσερό και ξηρό. Για να το διατηρήσετε
περισσότερο καιρό, βάλτε το στο ψυγείο. Tο αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αυτό
που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή ψωμιού μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο
μέχρι και 2 χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου