Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΚΟΡΔΟΣΤΟΥΜΠΙ




Τι είναι ακριβώς το σκορδοστούμπι; Η ανάμειξη του σκόρδου με ξύδι και η προσθήκη στη συνέχεια άλλων καρυκευμάτων. Στη Ζάκυνθο ένα ονομαστό πιάτο βασίζεται σ' αυτόν τον συνδυασμό.

Υλικά

6 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
4 νεροπότηρα ντομάτα κονκασέ
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας ξύδι
1 κεφάλι σκόρδο ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβετε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε στο νερό για περίπου 1 ώρα, τις στύβετε και τις ξεπλένετε με άφθονο νερό. Όλα αυτά τα κάνουμε για να ξεπικρίσουν. Τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί και τις τηγανίζουμε στο λάδι χωρίς να τις αλευρώσουμε και μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ντομάτα να βράσει μαζί με 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Όταν περίπου η σάλτσα μείνει στα ¾ του όγκου της, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ξύδι. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση. Κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά.
Παίρνουμε ένα μέτριο ταψάκι του φούρνου και βάζουμε 1 στρώμα μελιτζάνες. Πασπαλίζουμε με το μισό σκόρδο. Βάζουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σκόρδο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και φουρνίζουμε το ταψί για 30 λεπτά στους 180°C και μέχρι να γίνει από πάνω μια κρούστα.

Σε πολλά σπίτια στη Ζάκυνθο στη σάλτσα ντομάτας βάζουν και ένα κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη, που το σοτάρουν πρώτα και μετά ρίχνουν τη ντομάτα. Πραγματικά το κρεμμύδι βοηθάει τη γεύση του συνόλου.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου