Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

ΚΡΕΠΕΣ SUZETTE



Κρέπες με σάλτσα suzette, από καραμελωμένο βούτυρο με ζάχαρη, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού και μανταρινιού, και λικέρ Grand Marnier η Mandarine Napoleon η Curaçao, που σερβίρεται φλαμπέ. Όσον αφορά το όνομα, υπάρχουν πολλές εκδοχές, αλλά φαίνεται ότι οφείλεται στη Γαλλίδα ηθοποιό Σουζάν Ράιχενμπεργκ, η οποία είχε το ψευδώνυμο Suzette στην παράσταση Comedie Française στα τέλη του 19ου αιώνα και σερβίριζε επί σκηνής κρέπες. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Marivaux, που προμήθευε τις κρέπες στο θέατρο, σκέφτηκε ότι θα ήταν καλό διαφημιστικό κόλπο να τις προωθήσει στο κατάστημά του, και μάλιστα φλαμπέ, για να προσελκύει το κόσμο.

Υλικά

½ λίτρο γάλα
4 αυγά
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμάρια βούτυρο
1 κουτ. σούπας λικέρ Grand Marnier  η Mandarine Napoleon ή curacao.
1 πρέζα αλάτι

για το σερβίρισμα
100 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο λιωμένο
50 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
6-7 μανταρίνια η 3 πορτοκάλια
ζάχαρη
λικέρ Grand Marnier 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα και τα αυγά και τα κτυπάμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι κοσκινισμένο για να μη μας σβολιάσει και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για μια ώρα. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε μέρος από το βούτυρο και ρίχνουμε με μια κουτάλα από το κουρκούτι, γυρνάμε κυκλικά το τηγάνι να απλωθεί σε λεπτό στρώμα σε όλη την επιφάνεια και την αφήνουμε να ροδίσει προτού τη γυρίσουμε από την άλλη μεριά.
Διπλώνουμε στα τέσσερα τη κρέπα για να σχηματίσει ένα τρίγωνο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα.
Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια με κοφτερό μαχαιράκι, ώστε να αφαιρέσουμε μόνο το κίτρινο μέρος της φλούδας. Επάνω σε ξύλο κοπής κόβουμε τη φλούδα σε πολύ λεπτές λωρίδες. Βάζουμε τη μισή ποσότητα σε ένα τηγάνι με τη ζάχαρη και νερό που μόλις να τα σκεπάζει. Αφήνουμε να πάρουν βράση και κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πήξει το σιρόπι αλλά να μη μας καραμελώσει. Τις κρατάμε στην άκρη για το γαρνίρισμα.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να πάρει τη μορφή ρευστής κρέμας, ρίχνουμε μέσα την υπόλοιπη ψιλοκομμένη φλούδα και δύο κουταλιές χυμό πορτοκαλιού, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.

Διπλώνουμε την κρέπα στη μέση και ξανά στη μέση για να σχηματίσει ένα τρίγωνο. Τοποθετούμε μία-μία κρέπα σε ένα ταψάκι και όταν τελειώσουν όλες τις αλείφουμε με το μείγμα βουτύρου από πάνω και προσθέτουμε μερικές φλούδες πορτοκάλι.
Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, για ελάχιστα λεπτά, μέχρι να δούμε το βούτυρο στην επιφάνεια να σχηματίζει φυσαλίδες. Μεταφέρουμε τις κρέπες σε πιατέλα (ή από 2-3 σε κάθε πιάτο) και τις ραντίζουμε με μερικές σταγόνες λικέρ πριν τις σερβίρουμε ζεστές.

Την ίδια διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε στο τηγάνι αντί να χρησιμοποιήσουμε το φούρνο.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου