Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ




Η τριανταφυλλιά από όπου προέρχεται το τριαντάφυλλο είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae). Πρόκειται για πολυετές φυτό με προέλευση από την Ευρασία, τη Βορειοδυτική Αφρική και τη Βόρεια Αμερική. Το χρώμα των ροδοπέταλων εξαρτάται από το είδος της τριανταφυλλιάς.
Το τριαντάφυλλο και νερό αρωματισμένο δίνουν το γνωστό ροδόνερο. Χρησιμοποιείται ως καλλυντικό και αρωματικό μαγειρικής. Τα αποξηραμένα τριαντάφυλλα αποτελούν απαραίτητο συστατικό σε μείγματα μπαχαρικών όπως είναι το ρας ελ χανούτ και το μπαχαράτ.
Το ρόδο ή τριαντάφυλλο που σύμφωνα με την παράδοση έδωσε το όνομα του στο νησί της Ρόδου κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά πολλών λαών. Στην Κύπρο γίνεται κάθε χρόνο γιορτή προς τιμή του λουλουδιού όπου πληροφορούνται οι επισκέπτες για τη διαδικασία παραγωγής ροδοστάγματος και για το συμβολισμό του φυτού και στην Ιρλανδία στην «εβδομάδα του ρόδου» διαγωνίζονται οι διάφορες ποικιλίες τριαντάφυλλου και κερδίζει η καλύτερη.
Το ροδέλαιο ηρεμεί το σώμα και το πνεύμα και το ροδόνερο είναι θαυμάσιο τονωτικό και καθαριστικό του δέρματος.
Το τριαντάφυλλο, σύμβολο αγάπης και ομορφιάς, εκτιμήθηκε, αγαπήθηκε και ενσωματώθηκε στις τοπικές παραδόσεις πολλών πολιτισμών. Το λουλούδι αυτό είναι ένα από τα αρχαιότερα λουλούδια που είναι γνωστά στην ανθρωπότητα.
Το ευωδιαστό φυτό αγαπούσαν πάρα πολύ και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι. Η Κλεοπάτρα γέμιζε τα σιντριβάνια με ροδόνερο.
Στην αρχαία Ελλάδα, το τριαντάφυλλο ή ρόδο ήταν το λουλούδι της Αφροδίτης που αναδύθηκε μαζί με τη θεά μέσα από τα κύματα της θάλασσας. Το πανέμορφο αυτό λουλούδι ασκώντας γοητεία στους αρχαίους έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο.
Στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, το τριαντάφυλλο έγινε συνώνυμο της σπάταλης ζωής των Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Οι αυτοκράτορες διέταζαν τους αγρότες να καλλιεργούν τριαντάφυλλα, αντί για κάποιο άλλο φυτό που να χρησιμοποιείται κατ’ αποκλειστικότητα στη μαγειρική. Χρειάζονταν μεγάλες ποσότητες τριαντάφυλλων γιατί το λουλούδι είχε πολλές χρήσεις στην αρχαία Ρώμη.
Κατά τη διάρκεια του 15ου αιώνα το τριαντάφυλλο ήταν σύμβολο των μαχών που γίνονταν για τον έλεγχο της Αγγλίας, οι οποίες έγιναν γνωστές ως πόλεμος των ρόδων.
Προέλευση: Αφρική, Εκουαδόρ, Κολομβία, Περού, Κανάριες Νήσοι, Ευρώπη (Ολλανδία), Ταϊλάνδη και Μαλαισία.
Γλυκιά τριανταφυλλένια γεύση. Η γεύση του τριαντάφυλλου εξαρτάται από το άρωμά του. Όσο πιο δυνατό είναι το άρωμα του τόσο πιο δυνατή είναι η γεύση του.
Χρησιμοποιήστε τα πέταλα του βρώσιμου τριαντάφυλλου για να φτιάξετε σπιτική μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο. Μη διστάσετε να πρωτοτυπήσετε αρωματίζοντας με τη μαγευτική μυρωδιά του τριαντάφυλλου το ζελέ, το γιαούρτι και τις φρουτοσαλάτες. Δημιουργήστε υπέροχο τσάι τριαντάφυλλο. Από τα αποξηραμένα ροδοπέταλα δημιουργείται σιρόπι τριαντάφυλλου, το οποίο έχει την ίδια χρήση με το ροδόνερο. Δίνει πλούσιο τριανταφυλλένιο άρωμα στα γλυκίσματα, το παγωτό βανίλια και τη σαντιγί. Διακοσμήστε ακόμα όλα τα πιάτα σας με βρώσιμα ροδοπέταλα διαφόρων χρωμάτων και δώστε τους εκτός από γεύση και εμφάνιση!
Τα ροδοπέταλα συνδυάζονται με βανίλια, κανέλα, γαρίφαλο, μαστίχα, μαχλέπι, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, κάρδαμο καθώς και με μαραθόσπορο, παπαρουνόσπορο και λεβάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου