Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΤΟΥΡΣΙ



 
Παίρνουμε μικρές μελιτζάνες όταν είναι προς το τέλος της εποχής τους. Προσοχή χρειάζεται στην ποσότητα του ξιδιού. Αν είναι αδρό, δηλαδή πολύ δυνατό, το αραιώνουμε με νερό, βρασμένο και κρυωμένο, μέχρι να φτάσει σε μια μέτρια γεύση.

Υλικά (για 20 μελιτζανάκια):

20 μελιτζανάκια
2 - 3 κεφάλια σκόρδο (ανάλογα με το μέγεθος)
2 μεγάλα ματσάκια μαϊντανός (τα φύλλα)
μερικά κλωνάρια από σέλινο ή μαϊντανό
αλάτι
ξίδι
10 - 15 μέτρια καρότα (κατά προτίμηση βιολογικά)
1 φλιτζ. τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας σπόρος μάραθου, μισός τριμμένος, μισός άκοπος
1 κουτ. σούπας ροζ πιπέρι, άκοπο
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σκληρά φύλλα που είναι γύρω από τα μελιτζανάκια. Τα χαράζουμε σε δύο σημεία κατά μήκος χωρίς να φτάσουμε στις άκρες. Τα ρίχνουμε σε νερό που κοχλάζει και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μισομαλακώσουν, όχι όμως να βράσουν καλά. Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε με μπόλικο τρεχούμενο νερό.
Κόβουμε φετούλες τα σκόρδα και χοντροκόβουμε το μαϊντανό, τα ανακατεύουμε και μοιράζουμε το μείγμα στις σχισμές των μελιτζανών.
Ρίχνουμε σε νερό που κοχλάζει τα κλωνάρια του σέλινου (ή του μαϊντανού) μέχρι να γίνουν εύκαμπτα. Τα στραγγίζουμε και με αυτά δένουμε γύρω-γύρω τα μελιτζανάκια για να μην ανοίξουν. Τα τακτοποιούμε σ' ένα μεγάλο βάζο ή πλαστικό δοχείο.
Τώρα φτιάχνουμε την άρμη: Σε 1 λίτρο νερό διαλύουμε 2 χουφτίτσες αλάτι. Για να βεβαιωθούμε ότι η άρμη έχει τη σωστή πυκνότητα, βάζουμε μέσα ένα αυγό. Πρέπει να επιπλέει και να φαίνεται σχεδόν το μισό. Αν όχι, προσθέτουμε κι άλλο αλάτι και ξαναδοκιμάζουμε. Αδειάζουμε την άρμη πάνω στα μελιτζανάκια και προσθέτουμε ξίδι μέχρι να τα σκεπάσει άνετα. Το ξίδι πρέπει να είναι τουλάχιστον η μισή ποσότητα της άρμης. Κινώντας το σκεύος με προσοχή, ανακατεύουμε την άρμη με το ξίδι. Σκεπάζουμε το δοχείο και αφήνουμε το τουρσάκι να ωριμάσει 20 - 30 μέρες, ανακατεύοντας κάθε τόσο με προσοχή.
Βγάζουμε τα μελιτζανάκια και τα αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας, να στραγγίσουν τα υγρά τους. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα ψήνουμε στο γκριλ ή στο φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην παραψηθούν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα ψημένα καρότα θα γλυκάνουν το τουρσί.
Παίρνουμε 4 - 5 γυάλινα βάζα που να χωρούν τα μελιτζανάκια και τα καρότα. Τα στρώνουμε όμορφα σε στρώσεις, πασπαλίζοντας με το σπόρο μάραθου και τα καρύδια. Μοιράζουμε και το ροζ πιπέρι και γεμίζουμε τα βαζάκια με λάδι. Τα αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος για 1 μήνα, για να γλυκάνουν, και μετά βγάζουμε σε πιατάκι μελιτζανάκια και καρότα μαζί με το λάδι τους, τα καρύδια και το ροζ πιπέρι.

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου