Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ



Υλικά

1 ½ κιλό σπανάκι, καθαρισμένο
3 κρεμμύδια, στον τρίφτη
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
½  κιλό φέτα, θρυμματισμένη
¼ κιλού κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 αυγά
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

για τα φύλλα
¾  κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια νερό
2 κουτ. σούπας ξύδι
2 κουτ. σούπας λάδι
αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ξύδι και ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Αν χρειασθεί προσθέτουμε νερό ή αλεύρι για να γίνει η ζύμη όπως τη θέλουμε.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου.
Καθαρίζουμε το σπανάκι το πλένουμε πολύ καλά και σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει το ζεματάμε για λίγο και μετά το στραγγίζουμε. Σε μια λεκάνη βάζουμε το σπανάκι, τα κρεμμύδια, το δυόσμο, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, τα αυγά κτυπημένα και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη φέτα τη κεφαλογραβιέρα,  αλάτι και πιπέρι.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε πέντε μέρη και τα πλάθουμε σε μπάλες, για να ανοίξουμε τα φύλλα. Ρίχνουμε αλεύρι στο πάγκο εργασίας μας, βάζουμε πάνω τη ζύμη και την απλώνουμε με τον πλάστη, μέχρι να γίνει το φύλλο ίδιο μέγεθος με το ταψί μας. Κάθε φορά που γυρίζουμε το φύλλο, το «περνάμε» με αλεύρι για να μην κολλάει ο πλάστης.
Αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και στρώνουμε τα δύο φύλλα, μετά βάζουμε το μείγμα από το σπανάκι και στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω τα άλλα τρία φύλλα. Κόβουμε με ένα μαχαίρι όσα φύλλα εξέχουν, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και αφού ρίξουμε από πάνω λίγο ελαιόλαδο τη βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  για 60-65 λεπτά.
Την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και μετά τη σερβίρουμε.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου