Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΟ ΛΙΚΕΡ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑΣ



Το πελαργόνιο το βαρύοσμο ή αλλιώς η γνωστή σε όλους αρμπαρόριζα μπορεί να διαθέτει υπέροχη μυρωδιά (που αναδύεται από τα φύλλα και όχι από τα άνθη), δύσκολα όμως θα την βρούμε σε συνταγές εκτός από τη γνωστή χρήση στο γλυκό κυδώνι ή άλλα γλυκά του κουταλιού ή ακόμα πιο σπάνια σε κάποιες εξεζητημένες συνταγές για σάλτσες κρεάτων.
Πέρα απ' όλα αυτά, και πέρα από την μάλλον αμφίβολη χρήση της ως εντομοαπωθητικό για τα κουνούπια, η αρμπαρόριζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ενός γευστικότατου και αρωματικότατου λικέρ. Ενός λικέρ μάλιστα, με αρκετά μικρό κόστος, αφού για την παρασκευή του χρησιμοποιείται κρασί αντί για τσίπουρο, βότκα, κονιάκ κ.λπ. που είναι κατά πολύ ακριβότερα.

Η ρομπόλα
Η συνταγή του λικέρ αρμπαρόριζας με κρασί δεν είναι κάτι καινούργιο.
Κυκλοφορούσε τόσο στις κουζίνες των προηγούμενων γενιών όσο και σήμερα στο διαδίκτυο και διαθέτει τρία βασικά συστατικά: κρασί (κατά προτίμηση ροζέ), ζάχαρη και τα θαυματουργά φύλλα της αρμπαρόριζας.
Η δική μας «κεφαλονίτικη» παραλλαγή χρησιμοποιεί για κρασί την Ρομπόλα που προσθέτει στο λικέρ μία νότα ακόμη μεγαλύτερης σπιρτάδας, τόσο στη γεύση όσο και στο άρωμα.

Τα υλικά
1.5 λίτρο Ρομπόλα (ή όποιο άλλο κρασί προτιμάτε, ροζέ, λευκό ή κόκκινο, ακόμη και ρετσίνα).
400 γραμμάρια ζάχαρη
30-40 φύλλα αρμπαρόριζας
1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά).

Η προετοιμασία
Η συνταγή είναι ιδιαίτερα εύκολη στην παρασκευή, χρειάζεται απλώς να πλύνεται καλά τα φύλλα της αρμπαρόριζας και να βάλετε μέσα σε γυάλινο μπουκάλι τα τρία συστατικά. Εάν θέλετε μπορείτε να χωρίσετε τα υλικά και να χρησιμοποιήσετε μπουκάλια του κρασιού (750 ml το κάθε ένα) στις αντίστοιχες αναλογίες.

Η αναμονή
Το λικέρ χρειάζεται 15-20 μέρες για να αποκτήσει την κατάλληλη δύναμη και ομοιογένεια. Τις πρώτες μέρες ανακινήστε τα μπουκάλια ώστε να ανακατευτεί η ζάχαρη ενώ μετά την ολοκλήρωση τις διαδικασίας σουρώστε το λικέρ.

Σερβίρισμα
Μπορείτε να το σερβίρετε παγωμένο, προσθέτοντας προαιρετικά 1-2 φρέσκα φυλλαράκια αρμπαρόριζας και να το συνοδεύσετε με φρούτα όπως φράουλες, κάποιο γλυκό όπως τσίζκέικ ή να το πιείτε σκέτο κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο το γεύμα ή το δείπνο σας.

4 σχόλια:

  1. Εφτιαξα το λικερ,περιμενω να περασει ο απαιτουμενος χρονος για να το δοκιμασω και να γραψω τις εντιπωσεις μου.Ευχαριστω πολυ για την συνταγη που μας δωσατε!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντί για ζάχαρη μπορούμε να βάλουμε σιρόπι Αγαύης για τους διαβητικούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντί για ζάχαρη μπορούμε να βάλουμε σιρόπι Αγαύης για τους διαβητικούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντί για ζάχαρη μπορούμε να βάλουμε σιρόπι Αγαύης για τους διαβητικούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή