Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ



Γαλα(κ)τόπιτα! Ασφαλώς είναι παρασκεύασμα που, όπως το συγγενικό γαλακτομπούρεκο, αναπτύχθηκε σε περιοχές όπου το γάλα υπήρχε σε αφθονία, δηλαδή σε ποιμενικές και ορεινές περιοχές. Γι' αυτό είναι συνδεδεμένο με μέρη όπως η Θεσσαλία και η Ήπειρος. Υπάρχουν εκδοχές που αντί για σιμιγδάλι χρησιμοποιείται ρυζάλευρο, κάτι που κάνει τη γέμιση να έχει πιο λεία υφή. Υπάρχουν επίσης συνταγές, όπως μια παλιά από τους Έλληνες της Ανατολικής Ρωμυλίας που δεν χρειάζονται ούτε σιμιγδάλι ούτε ρυζάλευρο παρά μόνο μπόλικα αυγά για να δέσει η κρέμα! Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι παρασκευάζονται και αλμυρές γαλατόπιτες όπως ο γαλοχυλός της Αρκαδίας και η αλμυρή γαλατόπιτα που γίνετε με πρόβειο γάλα από την ορεινή Τριχωνίδα στην Μακεδονία, όπως αναφέρει η Εύη Βουτσινά στο βιβλίο της «Γεύση Ελληνική».

Υλικά

5 φλιτζάνια γάλα πλήρες
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
100 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο κομμένο σε κομμάτια και επιπλέον 1 κουτ. σούπας για το άλειμμα του σκεύους
3 αυγά χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
½  κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού βανίλια
ξύσμα από 1 λεμόνι
άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι να σιγοβράσουν σε βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς  μέχρι το μείγμα να αποκτήσει την μορφή αραιού πουρέ. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει το βούτυρο μέσα στην κρέμα. Χτυπάμε μαζί τους κρόκους με τη βανίλια και το ξύσμα από το λεμόνι σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι το μείγμα να δέσει και κατόπιν το προσθέτουμε λίγο-λίγο ανακατεύοντας πάντα στο ζεστό μείγμα σιμιγδαλιού.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ανακατεύοντας πότε πότε για 15 λεπτά.
Βάζουμε την σχάρα στη μέση του φούρνου και τον προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα αναμειγνύουμε με την κρέμα με πολύ απαλές κινήσεις να θέλουμε να διπλώσουμε τη μαρέγκα μέσα στην κρέμα.
Απλώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνουμε για 35 περίπου λεπτά μέχρι η κρέμα να φουσκώσει και να χρυσίσει.
Σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου αφού την
πασπαλίσουμε με κανέλα και άχνη ζάχαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου