Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015

ΡΟΔΟΞΙΔΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ



Ξίδι Κεφαλονιάς από λευκά και ερυθρά κρασιά με εκχύλισμα πετάλων αγριοτριανταφυλλιάς. 
Τον δέκατο αιώνα, σχηματίζεται το «Θέμα Κεφαλληνίας» ως περιφερειακή διοικητική μονάδα του Βυζαντίου. Για την στελέχωση του, μεταφέρονται από την Κωνσταντινούπολη διοικητικά, στρατιωτικά και θρησκευτικά στελέχη με τις οικογένειες τους. Μαζί τους φέρνουν στον νησί και την καλλιέργεια ενός είδους τριανταφυλλιάς της Rosa Damascene Celsiana. Η παραγωγή, το εμπόριο και η χρήση του αιθέριου ελαίου της τριανταφυλλιάς - βασικό συστατικό αρωματισμού και καλλωπισμού - είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα σε όλη τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Το ξίδι, άφθονο στην Κεφαλονιά εξαιτίας της εκτεταμένης αμπελοκαλλιέργειας, χρησιμοποιείται ως διαλύτης στην διαδικασία απόσταξης και σύντομα ένα νέο προϊόν εισάγεται στην καθημερινότητα των κατοίκων.
Το αρωματισμένο με τα πέταλα της αγριοτριανταφυλλιάς ξίδι αποτελεί ένα gourmet συστατικό για τις σαλάτες, τα άγρια χόρτα, το μαρινάρισμα των κρεάτων, των ψαριών (sushi) και πολλών άλλων τοπικών εδεσμάτων.

Δνση: Πεσσάδα Κεφαλονιάς
Διεύθυνση παραγωγής: Γεράσιμος Χαρτουλιάρης
Διεύθυνση Πωλήσεων: Μανώλης Χωριανόπουλος
Impressum: Divino wines & vinegar
Τηλέφωνο: 213.014. 2034, 6944.00.61.07
Email: rodoxidokefalonia@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου