Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ SAN MARZANO



Οι ντομάτες San Marzano, είναι μια ποικιλία από ντοματάκια, που θεωρούνται από πολλούς αρχιμάγειρες σαν τα καλύτερα στον κόσμο. Σε σύγκριση με την Ρόμα ντομάτα, οι ντομάτες San Marzano είναι πιο λεπτή, η σάρκα της είναι πολύ παχύτερη με λιγότερους σπόρους, η γεύση της είναι δυνατή και πιο γλυκιά και λιγότερο όξινη. Οι καλλιέργειες του San Marzano έχουν μια κάπως μεγαλύτερη σεζόν από άλλες ποικιλίες ντομάτας, που τους καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλες για θερμότερα κλίματα. Είναι μια ποικιλία ελεύθερης γονιμοποίησης, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, καθιστώντας την αποταμίευση σπόρων πρακτική για τον ντόπιο κηπουρό ή αγρότη.

Οι ντομάτες San Marzano έχουν χαρακτηρισθεί ως οι μόνες ντομάτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την Vera πίτσα Napoletana (πραγματική ναπολιτάνικη πίτσα).
Μία ιστορία λέει ότι ο πρώτος σπόρος της ντομάτας San Marzano ήρθε στην Καμπανία, το 1770, ως δώρο από την αντιβασιλεία του Περού, στο Βασίλειο της Νάπολης, και ότι φυτεύτηκε στην περιοχή που αντιστοιχεί στην παρούσα κοινότητα της San Marzano sul Sarno. Προέρχονταν από μια μικρή πόλη με το ίδιο όνομα, κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας, και αρχικά είχε αναπτυχθεί σε ηφαιστειογενές έδαφος στη σκιά του Βεζούβιου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ντομάτες San Marzano είναι η γενετική βάση για μια άλλη δημοφιλή πάστα ντομάτας, την ντομάτα Ρόμα. Οι Ρομά είναι ένας συνδυασμός μεταξύ μιας ποικιλίας San Marzano και δύο άλλων ποικιλιών (μία εκ των οποίων ήταν επίσης ένα υβρίδιο San Marzano) και εισήχθη από την υπηρεσία γεωργικής έρευνας, το 1955.

Υλικά

½ κιλό ντομάτες San Marzano σε κονσέρβα με τον χυμό τους, ψιλοκομμένες
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας φρέσκο βασιλικό
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο βάζουμε το κρεμμύδι και σκόρδο και μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτουμε την ντομάτα με τον χυμό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10-12 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τη σάλτσα για ½  ώρα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον βασιλικό και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15 λεπτά ακόμη.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

1 σχόλιο: