Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΙΝΟΥΜΙΝΤΟ



Μία από τις δημοφιλείς συνταγές της Κερκυραϊκής κουζίνας.

Υλικά

1 κοτόπουλο περίπου 1,4 - 1,5 κιλό, κοµµένο σε 8 - 10 µικρές µερίδες (το στήθος στα 4, κάθε µπούτι στα 2 + οι φτερούγες).
λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το αλεύρωµα
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
30 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
2 φλιτζάνι τσαγιού λευκό, ξηρό κρασί
5-6 µεγάλες και ώριµες ντοµάτες, χοντροτριµµένες
6 κουτ. σούπας αλεύρι
2 φύλλα δάφνης
αλάτι
φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα κοµµάτια του κοτόπουλου, τα αλευρώνουμε και τα τινάζουμε, να φύγει η περίσσεια.
Σε µια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, σοτάρουµε τα κοµµάτια του κοτόπουλου για 3 - 4 λεπτά από τη µία πλευρά, χωρίς να τα γυρίσουµε, µέχρι να ξεκολλάνε εύκολα και να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά. Τα γυρίζουµε και σοτάρουµε για άλλα 2 - 3 λεπτά. Τα βγάζουµε από την κατσαρόλα.
Ρίχνουµε το κρασί και µαγειρεύουµε για 2 λεπτά, µέχρι να εξατµιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουµε τις τριµµένες ντοµάτες, τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουµε. Χαµηλώνουµε τη φωτιά σε µέτρια προς χαµηλή θερµοκρασία, µέχρι το υγρό να κοχλάζει πολύ απαλά.
Τακτοποιούµε ξανά στην κατσαρόλα τα κοµµάτια του κοτόπουλου σε µονή στρώση και προσθέτουµε τα υγρά που άφησαν στην πιατέλα. Η σάλτσα θα πρέπει να τα σκεπάζει σχεδόν εντελώς, αλλιώς ρίχνουµε λίγο ακόµη κρασί (ή τρίβουµε 1 - 2 ντοµάτες επιπλέον), σε καµία περίπτωση όµως δεν ρίχνουµε νερό. Κλείνουµε καλά την κατσαρόλα µε το καπάκι της και σιγοµαγειρεύουµε το φαγητό για περίπου 45 λεπτά, αποφεύγοντας να ανοίγουµε συχνά την κατσαρόλα, για να µη χαθεί η πολύτιµη, νόστιµη υγρασία από τους υδρατµούς.
Μετά τα 45 λεπτά ανοίγουµε, δοκιµάζουµε αν έχει µαλακώσει καλά το κοτόπουλο (πρέπει το ψαχνό να ξεκολλάει από το κόκαλο) και, αν όχι, µαγειρεύουµε για 10 - 15 λεπτά ακόµη, πάντα µε κλειστή κατσαρόλα και σε χαµηλή φωτιά. Αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Στο τέλος, η σάλτσα πρέπει να έχει «σουγάρει», να έχει δέσει και µελώσει. Αν είναι υδαρής, βγάζουµε το κοτόπουλο και τη βράζουµε µέχρι να δέσει.
Σερβίρουµε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό, µε τη σάλτσα του, πασπαλισμένο, αν θέλουµε, µε ψιλοκομμένα φρέσκα µμυρωδικά της αρεσκείας µας.

ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Φωτογραφία ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου