Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΝΑΜΗΣ




Συνταγές που θα μας δώσουν δύναμη και υγεία. Προτιμούμε πάντα υλικά ελληνικής παραγωγής. Όλες οι συνταγές έχουν αντικαταναλωτικό χαρακτήρα αφού γίνονται γρήγορα κι εύκολα καταναλώνοντας πολύ λίγη ενέργεια, τα υλικά βρίσκονται πανεύκολα, είναι φθηνά, μερικά από αυτά μπορούμε να τα παρασκευάσουμε και μόνοι μας και η δύναμη-υγεία που προσφέρουν σε σχέση με τα χρήματα που κοστίζουν είναι ασύγκριτη !!!

ΔΥΝΑΜΩΤΙΚΗ “ΜΕΡΕΝΤΑ” (ΑΝΤΙ-ΣΟΚΟΛΑΤΟΕΙΔΗ ΚΡΕΜΕΣ)

Υποθέτουμε ότι έχουμε ένα βάζο που διαιρείται σε δέκα ίσα μέρη.
Ανακατεύουμε καλά:
5 μέρη ταχίνι βιολογικής καλλιέργειας ανάλατο από αναποφλοίωτο σουσάμι
1 μέρος αγνό παρθένο ελαιόλαδο
1 μέρος πολύ καλά αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα και λιναρόσπορο καφέ χρώματος
2 μέρη μέλι
2 μέρη χαρουπόμελο

Τα ανακατεύουμε καλά και αποθηκεύουμε σε βάζο.
Ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού από αυτό το δυναμωτικό και θρεπτικό μείγμα αρκεί για να μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε.

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΡΩΜΗΣ (ΑΝΤΙ-ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ)

1 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι ταχίνι βιολογικής καλλιέργειας ανάλατο από αναποφλοίωτο σουσάμι
1 κουταλιά της σούπας τριμμένους ξηρούς καρπούς
1 κουταλιά της σούπας πολύ καλά αλεσμένο λιναρόσπορο καφέ χρώματος
2 κουταλιές αγνό παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές πολύ καλά τριμμένο – αλεσμένο καρύδι
1 φλιτζάνι βρώμη βιολογικής καλλιέργειας
2 κουταλιές της σούπας σταφίδες ή κράνμπερι

Ανακατεύουμε καλά και ετοιμάζουμε περίπου 10 μπισκότα τα οποία τα πατάμε λίγο και τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 8-10 λεπτά και ούτε ένα δευτερόλεπτο παραπάνω. Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ένα μαλακό μπισκότο που στη συνέχεια παραμένοντας έξω από το φούρνο θα σφίξει περισσότερο από μόνο του.

ΚΟΥΑΚΕΡ ΑΛΜΥΡΟ (ΑΝΤΙ-ΣΝΑΚ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ)

4 κουταλιές της σούπας νιφάδες βιολογικής βρώμης.
1 πρέζα φυσικό μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι χωρίς χημικά πρόσθετα
1 κουταλιά της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φέτα

Για μια ελαφριά μερίδα βράζουμε τις νιφάδες βρώμης σε ενάμισι φλιτζάνι βραστό νερό και αλάτι. Σε 2 λεπτά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη φέτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ψιλοκομμένη ντομάτα ή χυμό ντομάτας. Αν δεν θέλουμε καθόλου γαλακτοκομικά, βάζουμε μία κουταλιά σπόρους hemp.
Το αυθεντικό μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι που θα το βρούμε κυρίως σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, περιέχει 92 μεταλλικά στοιχεία απαραίτητα για τη βιοχημική ισορροπία του οργανισμού. Το αλάτι που συνήθως αγοράζουμε είναι ραφιναρισμένο, δηλαδή περιέχει μόνο 2 στοιχεία, το χλώριο και το νάτριο με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η φυσική σύσταση της αυθεντικής τροφής που έχει, συνέπεια την αυξημένη κατακράτηση υγρών στο σώμα και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΟΣ (ΑΝΤΙ-ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ, ΑΝΤΙ-ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ)

2 κουταλιές της σούπας τραχανά
1 κουταλιά της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φέτα
Πολύ λίγο πιπέρι καγιέν

Για μια ελαφριά μερίδα βράζουμε τον τραχανά σε ενάμισι φλιτζάνι βραστό νερό. Στα 10 λεπτά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά. Προς το τέλος ανακατεύουμε την τριμμένη φέτα και το πιπέρι καγιέν (προσοχή καίει), ή προσθέτουμε 2 κουταλιές κατσικίσιο γιαούρτι μόλις το σερβίρουμε στο πιάτο. Αν δεν θέλουμε καθόλου γαλακτοκομικά, μπορούμε να βάλουμε 1 κουταλιά σπόρους hemp.
Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με κριθαρένιο Κρητικό παξιμάδι και ελιές.
Το πιπέρι καγιέν (cayenne pepper) είναι ένας από τους πιο ταχείς δραστικούς ενισχυτές για την καρδιά και αυτό διότι τροφοδοτεί την καρδιά άμεσα. Είθισται να λέγετε πιπέρι, ενώ δεν είναι πιπέρι, είναι πιπεριά. Λειτουργεί σαν αποφρακτικό που διαπερνά τα μπλοκαρίσματα, προσφέροντας οξυγονωμένο αίμα στα άρρωστα όργανα πολύ γρηγορότερα από οποιοδήποτε φάρμακο ή βότανο. Επίσης έχει φυσική ισχυρή εξισορροπητική επίδραση στην πίεση του αίματος. Όταν ενεργήσει στην κυκλοφορία του αίματος – πράγμα που το κάνει αμέσως – ρυθμίζει την πίεση του αίματος από την κορυφή του κεφαλιού σας μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας. Έτσι μειώνεται η υψηλή πίεση. Το cayenne pepper είναι ένα δώρο στην ανθρωπότητα. Ένα πάμφθηνο δώρο – φάρμακο για την υγεία μας, που λειτουργεί κι ως φυσικό διαιτητικό προϊόν.

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΔΥΝΑΜΗΣ
(ΑΝΤΙ-ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΚΙΜΑ, ΤΥΡΙ, ΣΑΛΤΣΑ, ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ)

250 γρ. ζυμαρικά από ζέα
4 κουταλιές της σούπας φέτα τριμμένη
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
2 μικρά κολοκυθάκια
1 ματσάκι μαϊντανό
το χοντρό μέρος ενός πράσου
1 φλιτζάνι χυμός ντομάτας, ή 1 μέτρια ντομάτα
3 καρότα
1 κουταλάκι του γλυκού φυσικό θαλασσινό αλάτι χωρίς χημικά πρόσθετα
Μισή πρέζα πιπέρι καγιέν
1 πιπεριά
Μισό φλιτζάνι πολύ καλά αλεσμένο λιναρόσπορο
1 φλυτζανάκι του καφέ μαυροδάφνη

Για την παρασκευή θα χρησιμοποιήσουμε αντικολλητική κατσαρόλα (ΟΧΙ TEFAL).
Τα ζυμαρικά τα βράζουμε σε λίγο νερό, με μια κουταλιά της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο και μπορούμε προαιρετικά να προσθέσουμε λίγο σέλινο. Κατά τη διάρκεια του βρασμού προσθέτουμε το αλάτι. Μην αδειάσετε το νερό όταν βράσουν, αλλά φροντίστε να μείνει ελάχιστο για να τα χρησιμοποιήσετε για τη σάλτσα.
Τα συγκεκριμένα ζυμαρικά θα τα βρείτε σε καταστήματα βιολογικών. Έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά κι αν βραστούν σε πολύ νερό θα φύγουν ενώ το ζητούμενο είναι να μείνουν για να μεταφερθούν στον οργανισμό μας. Τα ζυμαρικά ζέας, περιέχουν 60-80% μαγνήσιο, επιπλέον των κοινών δημητριακών. Η ζέα είναι σημαντική όχι μόνο για τις ίνες και τα μέταλλα που περιέχει αλλά κυρίως για το μαγνήσιο που ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Αποκαλείται μαγνήτης της Ζωής. Το ποσοστό του αμινοξέος λυσίνη που περιέχει είναι το συστατικό των πρωτεϊνών που αυξάνει την πεπτικότητα τους.
Με λίγο από το νερό που κρατήσαμε από τα ζυμαρικά βράζουμε τα καρότα μόνα τους για να μαλακώσουν, προσθέτουμε το χυμό ντομάτας (ή μία ντομάτα ψιλοκομμένη), το κρεμμύδι σε ροδέλες, τα κολοκυθάκια, τη πιπεριά και το πράσο, τη μαυροδάφνη, το καγιέν (προσοχή καίει) και νερό από τα ζυμαρικά που κρατήσαμε.
Αφήνουμε να βράσουν και να ενοποιηθούν τα υλικά σε μέτρια φωτιά.
Δένουμε τη σάλτσα με λιναρόσπορο και αφήνουμε να χυλώσουν 5-10 λεπτά.
Όταν κλείσουμε τη φωτιά προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τα σκόρδα ολόκληρα και τα αφήνουμε να μαλακώσουν λίγο.
Σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο μαϊντανό και συμπληρώνουμε με τριμμένη φέτα και ρίγανη, ή μία μεγάλη κουταλιά σπόρους hemp αν δεν θέλουμε καθόλου γαλακτοκομικά.

ΚΡΕΜΑ ΚΟΥΑΚΕΡ ΜΕ ΝΙΦΑΔΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΒΡΩΜΗΣ (ΑΝΤΙ-ΓΛΥΚΟ)

Μισό ποτήρι με άπαχο κατσικίσιο γάλα και μισό με νερό (σύνολο 250ml) κι ούτε σταγόνα παραπάνω γιατί δεν θα δέσει η κρέμα
2 κουταλιές της σούπας νιφάδες δημητριακών ζέας
2 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης βιολογικής καλλιέργειας
1 κουταλιά της σούπας σταφίδες ή κράνμπερι
1 κουταλιά της σούπας ξηρούς καρπούς ολόκληρους ή τριμμένους (από την αρχή στο μείγμα ή στο τελικό ανακάτεμα στο πιάτο)
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο-αλεσμένο καλά λιναρόσπορο καφέ χρώματος

Για όσους θέλουν απαραίτητα σοκολατένια γεύση μπορούμε να ρίξουμε 1-2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού κακάο.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα με σταθερό αργό ρυθμό.
Μόλις ξεκινήσει να βγάζει φουσκάλες μετράμε 30 με 40 δευτερόλεπτα και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τη κρέμα σε ένα μπολ όπου έχουμε ψιλοκόψει από πριν ένα μικρό φρούτο, π.χ. μήλο ή αχλάδι και 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Έπειτα προσθέτουμε λίγη κανέλα κι αν θέλουμε κι ένα κουταλάκι καρβουδισμένο σουσάμι.
Το αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον για 10 λεπτά (ή και περισσότερο ή αν είναι δυνατόν όλο το βράδυ ώστε να δέσει) κι έπειτα προσθέτουμε 1 γεμάτο κουταλάκι μέλι, διαφορετικά θα χάσει τη σφικτή υφή που θέλουμε να πάρει…
Αν το προτιμούμε ζεστό και φεύγουμε βιαστικοί το πρωί, βάζουμε όλα τα υλικά από βραδύς στο κατσαρολάκι και μέσα στο ψυγείο ώστε το πρωί να χρειαστούμε μόνο το βράσιμο.
Το κουάκερ ανήκει στην κατηγορία των τροφών που αποδίδουν πολύ λίγες θερμίδες, ενώ αντίθετα είναι πάρα πολύ θρεπτικό, παρέχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και είναι ικανό να μας κρατάει χορτάτους για πολλές ώρες μειώνοντας σημαντικά το αίσθημα της πείνας.
Για όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά αντί νερό και κατσικίσιο γάλα χρησιμοποιούμε 1 ποτήρι φυσικό γάλα αμυγδάλου.

ΓΙΑΟΥΡΤΙ – ΑΠΟΛΑΥΣΗ (ΑΝΤΙ-ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ)

Προσθέτουμε σε ένα κατσικίσιο γιαούρτι, 2 κοφτές κουταλιές από νιφάδες βιολογικής βρώμης και 1 κουταλάκι μέλι με 1 ψιλοκομμένο φρούτο της αρεσκείας μας και 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο καρύδι, αμύγδαλο και λιναρόσπορο (χτυπήστε στο multi 30 αμύγδαλα, 10 ολόκληρα καρύδια, 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο και φυλάξτε στο ψυγείο ώστε κάθε φορά να χρησιμοποιείτε την ποσότητα που χρειάζεστε).
Τσάι (αντι-καφέ)

Βράζουμε 3 λίτρα νερό για 2-3 λεπτά προσθέτοντας 10 κλωναράκια τσάι του βουνού. Αφού κατεβάσουμε τη φωτιά προσθέτουμε 2-3 φακελάκια πράσινο τσάι, ή πράσινο τσάι ενισχυμένο με κατεχίνες. Αφαιρούμε το πράσινο τσάι μετά από 3 λεπτά ώστε να μη πικρίσει, αλλά αφήνουμε το τσάι του βουνού μέσα στο ζεστό νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον για μία ώρα και μετά προσθέτουμε 3 κοφτές κουταλιές της σούπας μέλι. Αφήνουμε τουλάχιστον για άλλες 2 ώρες να κρυώσει καλά, σουρώνουμε και το προσθέτουμε σε γυάλινα μπουκαλάκια που θα φυλάξουμε στο ψυγείο.

Θαλειν

Πηγή: http://enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου