Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΜIX ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ




Γιατί να αγοράσεις έτοιμα Mix μπαχαρικών, όταν μπορείς να τα ετοιμάσεις μόνη σου; Αρκεί να μάθεις τους κατάλληλους συνδυασμούς, αλλά και να χρησιμοποιήσεις τη φαντασία σου. Πολλές φορές δεν υπάρχουν κανόνες. Με τον καιρό μπορεί να έχεις παρατηρήσει πως κάποια μυρωδικά δένουν καλύτερα με συγκεκριμένα υλικά μαγειρικής. Για τον δικό σου ουρανίσκο.

ΜIX ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
Ένα ακόμη μυστικό μείγμα μπαχαρικών θα σε μετατρέψει σε Master Chef της κουζίνας και όλοι θα αναρωτιούνται πως πήρε τόσο ωραίο άρωμα το μπακαλιαράκι, η τσιπούρα ή το σαγανάκι της γαρίδας σου.

Ανακάτεψε μαζί σε γυάλινο βαζάκι που κλείνει καλά:
5 κ.γ σπόρους βασιλικού
5 κ.γ μαραθόσπορος
4 κ.γ. αποξηραμένο μαϊντανό
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού αποξηραμένο

Ρίξε επάνω από το ψάρι σου πριν το βάλεις στη σχάρα ή το τηγάνι. Ρίξε το μείγμα μέσα στο νερό που βράζει. Πολύ καλό συστατικό για σούπες με ψάρια (Ψαρόσουπα/Κακαβιά)

ΜIX ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Αν θέλεις να ετοιμάσεις κοτόπουλο, είτε αυτό είναι στο gril, είτε στο φούρνο ή την κατσαρόλα, ένας πεντανόστιμος συνδυασμός μπαχαρικών για να αναδείξεις τη γεύση του είναι ο εξής:

2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
2 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
1 κ.γ. πάπρικα
½ κ.γ. κόκκινο πιπέρι

Φύλαξε το mix σε ένα γυάλινο βαζάκι που κλείνει καλά και χρησιμοποίησέ το όποτε ετοιμάζεις πιάτα με κοτόπουλο!

ΜIX ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Μπορεί να μην φανταζόσουν ποτέ πως υπάρχει mix μπαχαρικών για ζυμαρικά, όμως είναι γεγονός πως τα ξερά μυρωδικά μόνο καλό μπορούν να κάνουν στην κουζίνα σου, εφόσον βέβαια αξιοποιηθούν όπως πρέπει. Ένα τυπικό μείγμα είναι το παρακάτω:

5 κ.σ. ξερό βασιλικό
1 κ.γ ξερό σκόρδο
2 κ.σ. θυμάρι ξερό
3 κ.σ. ρίγανη

Ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί και κλείσε την μυρωδιά και τη γεύση τους σε γυάλινο βαζάκι που κλείνει καλά. Πώς θα το χρησιμοποιήσεις; Είτε κατ' ευθείαν επάνω στα ζεστά μακαρόνια σου, είτε μέσα στην σάλτσα σου*!

*Πιθανότατα να είναι λίγο βαρύ σαν μείγμα για λευκές, αλλά ιδανικό για κόκκινες σάλτσες. Πάντα κατάλληλο για "απευθείας" χρήση επάνω στα ζυμαρικά...

ΜIX ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΨΗΤΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ
Όποια και αν είναι η συνταγή σου, μπορείς να έχεις πάντα στο ντουλάπι σου το κατάλληλο μείγμα μπαχαρικών που θα απογειώσει τη γεύση του. 2-3 κουταλιές από το μυστικό σου όπλο και όλοι θα παραμιλούν με το φαγητό σου. Μην σε παραξενεύει το αλεύρι. Είναι ένας τρόπος να δέσει και να μελώσει καλύτερα το φαγητό σου, χωρίς extra κορν φλάουρ!

Βάλε λοιπόν σε ένα στεγνό βάζο:
2 φλιτζάνια αλεύρι
4 κ.γ ρίγανη
2 κ.γ. βασιλικο ξερό
4 1/4 κ.γ αλάτι
4 1/4 κ.γ πιπέρι
4 1/4 κ.γ σκόνη σκόρδου
4 1/4 κ.γ πάπρικα
1 κ.γ πιπέρι καυτερό (καγιέν)
2 κ.σ. σπόρους σέλερι
4 1/4 σκόνη κρεμμυδιού

GRILL MIX
Έχεις ετοιμάσει τα κατάλληλα μυρωδικά για το κρέας σου; Αντί να βάζεις απλά ρίγανη και αλατοπίπερο, μπορείς να φτιάξεις ένα mix ιδανικό για να αναδείξει τα κρεατικά σου.
Βάλε από τα ξερά μυρωδικά σου:
1 μέρος  δενδρολίβανο
1 μέρος βασιλικό
1 μέρος ρίγανη
1/2 μέρος φασκόμηλο
1/2 μέρος μέντα και θυμάρι
και 1/2 μέρος μαύρο πιπέρι

Ανακάτεψε καλά όλα τα υλικά, βάλε σε ένα βάζο που κλείνει καλά και φύλαξε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος μέχρι την ημέρα του BBQ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου