Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΠΙΡΟΣΚΙ ΜΕ ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ




Υλικά

½  λίτρο γάλα
30 γραμμάρια νωπή μαγιά
1 κιλό αλεύρι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 αυγά
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½  φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

για τη γέμιση
3 κουτ. σούπας μαργαρίνη
200 γραμμάρια γραβιέρα, τριμμένη
250 γραμμάρια ρεγγάτο, τριμμένο
4-5 φέτες ζαμπόν μπούτι
κρέμα γάλακτος
πάπρικα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Μόλις διαλυθεί η μαγιά ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, τα αυγά κτυπημένα, το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ζυμώνουμε καλά όλα μαζί τα υλικά μέχρι η ζύμη γίνει αφράτη, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι η γάλα. Σκεπάζουμε με μία νάιλον μεμβράνη το μπολ και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για μια ώρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαργαρίνη, τα τριμμένα τυριά και το ζαμπόν, τη πάπρικα, αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε τόση κρέμα γάλακτος όση χρειάζεται για να γίνει ένα σφικτό μείγμα.
Μόλις η ζύμη φουσκώσει, παίρνουμε λίγη-λίγη, την πλάθουμε σαν μπαλάκι και την ανοίγουμε σε στρογγυλά πιτάκια, 8-10 εκατοστά το καθένα. Βάζουμε στη μέση της κάθε πίτας με ένα κουτάλι από τη γέμιση και ενώνουμε  τις άκρες να κλείσουν. Βάζουμε τα πιροσκί σε ένα δίσκο με αλεύρι και τα περνάμε να αλευρωθούν, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε λίγη ώρα να ανέβουν.
Σε ένα τηγάνι με μπόλικο καλαμποκέλαιο τηγανίζουμε τα πιροσκί μέχρι να πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου