Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΣΟΥΦΛΕ!!!




Ξέρεις ότι το σουφλέ που τρως δεν έχει καμία σχέση με το αυθεντικό γαλλικό πιάτο; Το mamapeinao.gr και η Άννα Ευθυμίου μας εξηγούν το γιατί.
Το "λάθος" που κάνουν οι περισσότεροι ερασιτέχνες μάγειρες και νοικοκυρές, όταν φτιάχνουν σουφλέ, είναι να χρησιμοποιούν ζυμαρικά με τυρί και κρέμα γάλακτος. Δηλαδή, καμία απολύτως σχέση με την αυθεντική συνταγή.
Σουφλέ (souffler) στα γαλλικά σημαίνει αναπνέω και, μεταφορικά, φουσκώνω. Έτσι, το σουφλέ (γράφεται soufflé) αποτελείται από ασπράδια αυγού χτυπημένα σε μαρέγκα αναμειγμένα με μία σφιχτή κρέμα φτιαγμένη από μπεσαμέλ, κρόκους αυγών και άλλα υλικά (π.χ. τυρί, λαχανικά κλπ). Η μαρέγκα είναι αυτή που προσδίδει την αέρινη υφή και το υπέροχο φούσκωμα του σουφλέ. Ακούγεται εύκολο, έτσι; Κι όμως, δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζεις! Οι περισσότεροι ενθουσιώδεις μάγειρες δεν καταφέρνουν να πετύχουν αρκετά φουσκωμένα σουφλέ. Μην ανησυχείς καθόλου. Με αυτά τα tips θα φτιάχνεις τόσο νόστιμα και επιτυχημένα σουφλέ που σίγουρα θα θαύμαζε και η Julia Child!
1. Χρησιμοποιούμε φρέσκα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Διαχωρίζουμε πολύ προσεκτικά τον κρόκο από τα ασπράδια. Αν τα ασπράδια περιέχουν έστω και λίγο κρόκο, τότε δεν μπορεί να χτυπηθούν σωστά σε μαρέγκα.
3. Πριν ξεκινήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε λίγο αλάτι στα ασπράδια για να σφίξει η μαρέγκα καλύτερα.
4. Καταλαβαίνουμε ότι η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν σχηματιστούν σφιχτές γυαλιστερές κορυφές.
5. Το μυστικό είναι να μην "πάρει" αέρα η μαρέγκα και χάσει τη σφιχτή σύστασή της. Γι' αυτό ρίχνουμε σιγά σιγά και τμηματικά τη μαρέγκα στην κρέμα του σουφλέ.
6. Sos tip είναι να ανακατέψεις με τον σωστό τρόπο τη μαρέγκα με την κρέμα. Ξεκινάμε από τα τοιχώματα του μπωλ και συνεχίζουμε προς το εσωτερικό. Προσθέτουμε την επόμενη δόση μαρέγκας και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
7. Δεν το παρακάνουμε με το χτύπημα γιατί διαφορετικά δεν θα πετύχουμε αέρινη υφή και σωστό φούσκωμα.
8. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το σκεύος όπου θα ψήσουμε το σουφλέ. Η ιδανική λύση είναι τα ατομικά γυάλινα ή κεραμικά σκεύη με ψηλά τοιχώματα, ειδικά για σουφλέ.
9. Βουτυρώνουμε τα σκεύη και πασπαλίζουμε ζάχαρη στα τοιχώματα πριν τα γεμίσουμε με το μείγμα σουφλέ. Έτσι, όταν ψηθεί στον φούρνο, θα φουσκώσει ομοιόμορφα και θα σχηματιστεί επίπεδη κρούστα στην κορυφή.
10. Ψήνουμε πάντα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200oC. To σουφλέ είναι έτοιμο όταν τριπλασιαστεί σε όγκο και ροδίσει εξωτερικά. Σερβίρουμε αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου