Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΨΩΜΙ: ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΠΟΛΥΣΠΟΡΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ;




Η μεγάλη αξία του ψωμιού διαφαίνεται σε όλες τις διατροφικές «πυραμίδες», στις οποίες τοποθετείται στη βάση. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές υδατανθράκων, οι οποίοι θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Ο συσχετισμός του ψωμιού με την αύξηση βάρους είναι απόλυτα λανθασμένος, αφού συμβάλει σε ικανοποιητικό βαθμό στον κορεσμό της πείνας, αποδίδοντας ανά φέτα περίπου 80 θερμίδες μόνο. Τι να επιλέξω πολύσπορο ειδικής επεξεργασίας ή ολικής άλεσης;
Το ψωμί συχνά ανακουφίζει από συμπτώματα δυσπεψίας και του έλκους στομάχου – δωδεκαδακτύλου. Επιπλέον, περιλαμβάνει θειαμίνη – Β1 (συνεισφέρει στην καλή κατάσταση του νευρικού συστήματος) σε ποσοστό το οποίο ανέρχεται στο πολύσπορο σε 31% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης – Σ.Η.Π. (0,34mg/100g).
Μία πολύ σημαντική διατροφική ιδιότητα του πολύσπορου ψωμιού είναι το γεγονός ότι περιλαμβάνει μία σημαντική συνολική ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την προστασία του οργανισμού από διάφορους απειλητικούς παράγοντες. Η συνολική αντιοξειδωτική απόδοση του πολύσπορου ψωμιού στα 100 γρ υπολογίζεται σε 1.421 μονάδες ORAC (USDA 2010). Επομένως, η κατανάλωση 100 γρ. πολύσπορου ψωμιού συνεισφέρει στην κάλυψη του 35,5% του Μέσου Όρου (4.000 ORAC) των καθημερινών αντιοξειδωτικών μας απαιτήσεων.
Διατροφικά Πλεονεκτήματα του πολύσπορου ψωμιού ειδικής επεξεργασίας
Το πολύσπορο ψωμί ειδικής επεξεργασίας, είναι ανώτερο σε διατροφική αξία σε σύγκριση με το κοινό ψωμί, γεγονός που οφείλεται στους ακόλουθους λόγους:
Είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες (6.6g/100g) παρέχοντας στον οργανισμό το 27,7% των GDAs (Guideline Daily Amounts – Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη).
Προσφέρει σημαντική ποσότητα ασβεστίου (απαραίτητο για την καλή υγεία των οστών), η οποία ανέρχεται σε 254mg/100g και είναι 7,5 φορές περισσότερη σε σχέση με το κοινό ψωμί ολικής άλεσης, αντιστοιχώντας στο 32% της Σ.Η.Π.
Περιέχει πολύτιμο σίδηρο (αποτελεί δομικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, συμβάλλοντας στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας) σε ποσοστό που ανέρχεται στο 19% της Σ.Η.Π. (3mg/100g).
Περιέχει σημαντική ποσότητα φωσφόρου (συμβάλλει στην καλή λειτουργία της όρασης) και πιο συγκεκριμένα 19% της Σ.Η.Π. (130mg/100g).
Αποδίδει αξιοσημείωτη ποσότητα μαγνήσιου (επιτελεί σημαντικό στην παραγωγή ενέργειας), η οποία αντιπροσωπεύει το 16% της Σ.Η.Π. (61mg/100g).
Τέλος, περιέχει 50% λιγότερο νάτριο συγκριτικά με το κοινό ψωμί ολικής άλεσης. Ο έλεγχος στην πρόσληψη νατρίου, σύμφωνα με τις συστάσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Επιπλέον διατροφικά πλεονεκτήματα:

Είναι 100% φυτικό προϊόν. Δεν περιέχει καθόλου ζωικό λίπος και φυσικά χοληστερόλη.
Περιέχει ηλιόσπορο και λιναρόσπορο που παρουσιάζουν σπουδαίες διατροφικές ιδιότητες. Διαθέτουν σημαντικά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά, περιέχουν φυτοοιστρογόνα, φυτοστερόλες, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ και αποτελούν πηγές απαραίτητων ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία.
Συμπερασματικά, το πολύσπορο ψωμί ειδικής επεξεργασίας αποτελεί μία καλύτερη επιλογή σε σχέση με ένα κοινό ψωμί ολικής άλεσης. Είναι ανώτερη διατροφικής αξίας και επομένως συστήνεται να καταναλώνεται καθημερινά στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ,
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,
ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου