Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014

ΣΑΛΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ


Τυπικά ορεκτικά της εθνικής κουζίνας του Μαρόκου σε πολλές παραλλαγές, ανάλογα με τις επαρχίες και τα υλικά. Οι πιο χαρακτηριστικές είναι η τακτούτα (taktouta), με ντομάτες, πιπεριές, σκόρδο και μπαχαρικά, και η ζααλούκ (zaalouk), παραλλαγή της μελιτζανοσαλάτας με ντομάτα.

Taktouka
Η Μαροκινή κουζίνα περιλαμβάνει κάποια νόστιμες μαγειρεμένες σαλάτες που τρώγονται ως ντιπ. Οπως η σαλάτα με ντομάτα και πράσινη πιπεριά που είναι γνωστή ως taktouka σε ορισμένα μέρη του Μαρόκου. 

Υλικά

6 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες
2-3 μεγάλες πράσινες πιπεριές, ψητές, ψιλοκομμένες
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού αλάτι (ή περισσότερο για να γεύση)
¼  κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
1 κουτ. σούπας πάπρικα
2 κουτ. γλυκού κύμινο
1 πρέζα καγιέν ή κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά)
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε όλα τα υλικά και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για περίπου 20 λεπτά, ή έως ότου οι ντομάτες και οι πιπεριές μαλακώσουν.
Με ένα πιρούνι συνθλίβουμε τις ντομάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά η μέχρι να έχουν σωθεί όλα τα υγρά στη τηγάνι.
Σερβίρουμε τη taktouka ζεστή ή κρύα πάνω σε φετάκια ψωμιού.

Zaalouk
Είναι μια νόστιμη σαλάτα που μαγειρεύεται με μελιτζάνα, ντομάτες, σκόρδο, ελαιόλαδο και μπαχαρικά. Παραλλαγές: Μια μικρή φέτα φρέσκου λεμονιού. Λίγο λάδι με τσίλι ανεβάζει πιο πάνω τους λάτρεις των πικάντικων φαγητών.

Υλικά

1 μεγάλη μελιτζάνα, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
4 μεγάλες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/3 φλιτζάνι φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
και μαϊντανό, αναμειγνύεται
1 κουτ. σούπας πάπρικα
1 κουτ. σούπας κύμινο
1 ½  κουτ. γλυκού αλάτι
1/8 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
¼  φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/3 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος και τις τοποθετούμε με τη φλούδα επάνω από μια σχάρα να ψηθεί για περίπου 15 λεπτά.
Αφαιρούμε με ένα κουτάλι το εσωτερικό της.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε σε μέτρια-υψηλή θερμότητα για 30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι για να συνθλίψουμε τις ντομάτες και τη μελιτζάνα. Αν σας αρέσει, μπορεί να προσθέσουμε μια μικρή φέτα λεμόνι στο τηγάνι.
Συνεχίζουμε το βράσιμο  για 10 λεπτά ή έως ότου μειωθούν τα υγρά. 
Σερβίρουμε τη Zaalouk  ζεστή ή κρύα πάνω σε φετάκια ψωμιού.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου