Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΤΥΛΙΓΜΕΝΕΣ ΣΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ


Υλικά

½ κιλό αμπελόφυλλα
1 κιλό σαρδέλες μέτριες
1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας ρίγανη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει τα ζεματίζουμε για 2-3 λεπτά. Αν είναι από βάζο τα ξεπλένουμε να φύγει η άλμη και τα ζεματάμε όμως σε λιγότερο χρόνο. Σε ένα σουρωτήρι τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες, αφαιρώντας τα εντόσθια και το κόκαλο. Αφήνουμε, καλύτερα, το κεφάλι τις πλένουμε, τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί, τις αλατίζουμε και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Σε ένα μπολ βάζουμε το μαϊντανό, το σκόρδο, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο και το πιπέρι, τα ανακατεύουμε και βάζουμε από λίγο στη κοιλιά κάθε σαρδέλας. Τυλίγουμε κάθε σαρδέλα σε ένα ή μισό αμπελόφυλλο (ανάλογα με το μέγεθος) και τη τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο πυρέξ τη μία κοντά στην άλλη.
Τις περιχύνουμε με το χυμό ενός λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 20 σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο και άλλα 10 λεπτά περίπου χωρίς.
Σερβίρουμε σε πιατέλα, με φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης από πάνω και τις περιχύνουμε με λαδολέμονο.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου