Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΣΑΛΤΣΑ GUACAMOLE



Το guacamole είναι μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο. Έχει τις ρίζες τις στους αζτέκους  αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στην σύγχρονη μεξικάνικη και Αμερικάνικη κουζίνα ως συνοδευτικό, καρύκευμα ή σε συστατικό σε σαλάτες. Το κύριο συστατικό του είναι πολτοποιημένο αβοκάντο με αλάτι. Σε μερικές συνταγές προστίθεται ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, χυμός λάϊμ, τσίλι, γιαούρτι και διάφορα άλλα καρυκεύματα.
Το guacamole παρασκευάζονταν από τους αζτέκους ήδη από τον 16ο αιώνα. Η λέξη γουακαμόλε προέρχεται από την ναουάτλ λέξη αουακαμόλλι (āhuacamolli) που σημαίνει σάλτσα από αβοκάντο.
Οι πρώτες συνταγές για γουακαμόλε δημοσιεύτηκαν την δεκαετία του 1940, μέχρι την δεκαετία του 1970 απέκτησε μεγάλη φήμη και άρχισε να καταναλώνεται ευρέως.
H γκουασακάκα είναι μια σάλτσα με βάση το αβοκάντο που προέρχεται από την Βενεζουέλα. Είναι πιο όξινη από το γουακαμόλε επειδή περιέχει ξύδι και συνήθως συνοδεύει ψημένο κρέας, πίτες τορτίγια και διάφορα άλλα τρόφιμα. Αντί για ντομάτα η γκουασακάκα παραδοσιακά περιέχει πιπεριές τσίλι ή χαλαπένιο.

Υλικά

2 ώριμα αβοκάντο
1 κρεμμύδι
1 ντομάτα, αποφλοιωμένη και ξεσποριασμένη
1 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
1 πιπεριά καυτερή
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
χυμό από 1 λάιμ
αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα μας τα υλικά σε μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.
Βάζουμε την σάλτα για 3-4 ώρες στο ψυγείο πριν τη σερβίρουμε.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου