Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΗ


Υλικά

Αγκινάρες όσες θέλουμε
χυμός λεμονιού (όσος χρειαστεί, υπολογίζοντας 5 μεγάλα ζουμερά λεμόνια για περίπου 30 αγκινάρες)
αλάτι, κατά προτίμηση χοντρό (όσο χρειαστεί)
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε σχολαστικά όσες αγκινάρες θέλουμε. Μέχρι να τελειώσει το καθάρισμα, τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και χυμό λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.
Γεμίζουμε με νερό μια κατσαρόλα, τόσο μεγάλη ώστε να τις χωράει όλες, και τη βάζουμε στη φωτιά. Μόλις το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε τις αγκινάρες και τις αφήνουμε να βράσουν 8 - 10 λεπτά ή όσο χρειάζεται για να αρχίσουν μόλις να μαλακώνουν (δοκιμάζουμε τρυπώντας τες με το πιρούνι). Τις βγάζουμε από το βραστό νερό με μια τρυπητή κουτάλα, τις μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι μέσα στο νεροχύτη και τις ξεπλένουμε. Τις αφήνουμε σε μια σχάρα να στραγγίξουν.
Τις τακτοποιούμε σε γυάλινο αποστειρωμένο βάζο με τρόπο ώστε να μένουν μικρά κενά ανάμεσά τους για να τις διαπεράσει η άρμη. Δεν γεμίζουμε το βάζο ασφυκτικά.
Διαλύουμε χοντρό αλάτι μέσα σε μεγάλο μπολ με νερό. Βάζουμε ένα άβραστο αυγό μέσα στην άρμη. Αν βυθίζεται, χρειάζεται κι άλλο αλάτι. Όταν η άρμη έχει τη σωστή πυκνότητα, το αυγό επιπλέει και, έξω από το νερό, φαίνεται μόνο ένα μέρος του, στο μέγεθος νομίσματος των 2 ευρώ.
Περιχύνουμε με την άρμη τις αγκινάρες μέχρι να τις σκεπάσει πολύ καλά, δηλαδή να φτάνει αρκετά πάνω από αυτές. Τέλος, ρίχνουμε λάδι να κάνει στρώμα ένα δάχτυλο, για να μονώσει την άρμη, να μην έχει επαφή με τον αέρα. Αρώματα δεν έχει νόημα να βάλουμε σε αυτήν τη φάση. Όταν θέλουμε, βγάζουμε όσες αγκινάρες χρειάζονται και τις αφήνουμε σε νερό για λίγες ώρες να ξαλμυρίσουν. Μετά τις βάζουμε στο πιάτο με πιπέρι, άνηθο, φρέσκα κρεμμυδάκια ή ότι άλλο μας αρέσει.

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Φωτογραφία ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου