Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΨΩΜΑΚΙΑ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ



Από το βιβλίο της Εύης Βουτσινά «Το ψωμί» από τις εκδόσεις Καστανιώτη, ψωμάκια που δεν θέλουν ζύμωμα, μαγιά ή οποιοδήποτε διογκωτικό και έχουν και την ιστορία τους.
Η Βουτσινά λέει: «Τα ψωμάκια χωρίς μαγιά, πότε με σόδα, πότε με μπέικιν πάουντερ, πότε όπως αυτά χωρίς καθόλου διογκωτικά, συνηθίζονταν πολύ στην Ευρώπη και στην Αμερική, όταν τελείωνε το ζυμωτό ψωμί. Σ’ αυτή την συνταγή το φούσκωμα αναλαμβάνουν τα αυγά. Είναι πολύ νόστιμα ψωμάκια, ιδανικά για πρόγευμα και τρώγονται καλύτερα ζεστά».

Υλικά

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. καλαμποκάλευρο
4 αυγά
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
Μια πρέζα κανέλλα
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
½-1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό

 Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220ο C και λαδώνετε ή βουτυρώνετε 12 φορμάκια ατομικά της κρεμ καραμελέ ή μία ενιαία φόρμα για 12 μάφινς
Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάτε τα αυγά να αναμειχθούν –δεν χρειάζεται πολύ- και προσθέτετε αλάτι, μπαχαρικά και τα δύο αλεύρια. Ανακατεύετε να αναμειχθούν.
Προσθέστε το χλιαρό γάλα λίγο λίγο ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας λεπτός χυλός που να ρέει από το κουτάλι.
Μοιράστε τον χυλό στα φορμάκια και ψήστε αμέσως για περίπου 20-30’ -κάντε το τεστ με το μαχαίρι ή την οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους, που αν βγει καθαρό είναι έτοιμα. Αν χρησιμοποιήσετε ενιαία μεγάλη φόρμα, ο χρόνος ψησίματος ανεβαίνει περίπου στα 40’-45’.
Ξεφορμάρετε αμέσως, τα βάζετε να κρυώσουν σε σχάρα και σκεπάστε τα με μια πετσέτα για λίγο –αν αντέχετε και δεν τα φάτε κατευθείαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου