Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΠΡΟΣΜΠΟΥΚΙ ΜΕ ΣΚΟΡΔΑ


Συνταγή για προσμπούκι με σκόρδα σε θιακιά διάλεκτο

Πιτσούνια ή Ρουκαδάκια (σκελίδες σκόρδου)

Κατεβαίνουμε στο κατώι και ξεκολάμε από τη σκορδοποδολόα νια ντουζίνα κεφάλια σκόρδα, και τα ξαμοσκαλίζουμε να γενούνε ρουκάδες.
Βάνουμε τσι ρουκάδες ευτές ακαθάριες στη παδέλα με νερό και τσι αφήνουμε στην πυροστιά να πάρουνε δυό μπούγια για να τζι φύει η αψάδα και για να μη κρούνε...
Τόμου γρουδιάσουνε καλά, κατεβάζουμε τη παδέλα με δυο στράτσες και την πιθώνουμε απάνου σε νια σκορδοποδολόα ή απάνου σε σφόγγια.
Ρυπίζουμε το νερό και βάνουμε άλλο στη παδέλα και ξαναβάνουμε μέσα τσι ρουκάδες με νια φουλούδα πιπεριά, τρία - τέσσερα σπυριά αλάτι, λάδι με το ροϊ και δύο κομιντόρια ζουμένα.
Αφήνουμε να πάρουνε μπούρμπουλο, να κουσουμάρουνε και να γένουνε σοφιγάδο. Στρώνουμε το μεσάλι και τρώμε με κουτάλι, και οι φουλούδες φτύνουνται στη μπάντα του πιάτου.
Χρειάζεται υπομονή και μαΐντζο στο ξεφουλούδισμα και προσοχή στο καρίκωμα. Για πηνομής τη μπαφάδα, σιγοβράζουμε στο κατσαριόλι νια νυχιά αλησφακιά με μολοχάντη.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
Κατεβαίνουμε στο κατώγι και ξεκολλάμε από την αρμαθιά δώδεκα κεφάλια σκόρδα και τα ξεχωρίζουμε να μείνουν σκελίδες. Βάζουμε τις σκελίδες ακαθάριστες στην κατσαρόλα με νερό και τις αφήνουμε στη φωτιά να πάρουνε δυό βράσεις για να τους φύγει η πολύ έντονη γεύση και μυρωδιά για να μη βρωμάνε.
Αφού βράσουνε αρκετά, κατεβάζουμε την κατσαρόλα με δυό πετσετάκια και την ακουμπάμε απάνω σε μια πλεξούδα σκόρδα ή απάνω σε πετσέτες. Χύνουμε το νερό και βάζουμε άλλο στην κατσαρόλα και ξαναβάζουμε μέσα τις σκελίδες με μια φλούδα πιπεριά, λίγο αλάτι χοντρό λάδι με το ροΐ και δύο ντομάτες που έχουμε στύψει.
Αφήνουμε να πάρουνε βράση, να μελώσουνε να γίνουν βραστά. Στρώνουμε το τραπεζομάντηλο και το τρώμε με κουτάλι και οι φλούδες φτύνονται στην άκρη του πιάτου.
Χρειάζεται υπομονή και επιμονή στο ξεφλούδισμα και προσοχή στο πνίξιμο. Για αποφυγή της άσχημης μυρωδιάς σιγοβράζουμε (για να πιούμε) στο κατσαρόλι μια πρέζα φασκόμηλο με μολόχα.

Από την εφημερίδα «Τα Νέα της Ιθάκης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου