Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΝΕΡΑΝΤΖΑΚΙ ΦΛΟΥΔΑ



Υλικά

1 κιλό φλούδες από ώριμα νεράντζια (θα χρειαστείτε γύρω στα 14 -15 μέτρια φρούτα)
1 ½ κιλό ζάχαρη
2 κουτ. σούπας φρεσκοστυμμένο λεμόνι

Εκτέλεση

Ξύνουμε στον ψιλό τρίφτη το εξωτερικό μέρος της φλούδας των νεραντζιών που είναι το πιο πικρό, προσέχοντας να μη φτάσουμε στο άσπρο. Κόβουμε από τα φρούτα ένα μικρό τμήμα από πάνω και ένα μικρό τμήμα από κάτω και χωρίζουμε τη φλούδα του καθενός στα 4.
Κάνουμε κάθε κομμάτι από τη φλούδα ρολό και το στερεώνουμε με μία οδοντογλυφίδα. Τα ετοιμάζουμε όλα. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με άφθονο νερό και τα αφήνουμε δύο εικοσιτετράωρα. Αλλάζουμε το νερό 3-4 φορές την ημέρα. Μετά βάζουμε νερό να βράσει σε 3 κατσαρόλες και ρίχνουμε τις φλούδες στην πρώτη· βράζουμε για 5 λεπτά (μετράμε από τη στιγμή που ξαναρχίζει να κοχλάζει το νερό) και με την τρυπητή κουτάλα τις περνάμε στη δεύτερη κατσαρόλα όπου το νερό κοχλάζει. Τις αφήνουμε και πάλι 5 λεπτά και τις μεταφέρουμε στην τρίτη κατσαρόλα. Εκεί τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά, τόσο που όταν τις τρυπάμε με ξύλινη οδοντογλυφίδα να μην βρίσκουμε μεγάλη αντίσταση. Αποσύρουμε την κατσαρόλα και βγάζουμε τις φλούδες σε σουρωτήρι.
Βάζουμε τη ζάχαρη με ένα λίτρο νερό να βράσει και, όταν αρχίσει να δένει, προσθέτουμε τις φλούδες και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι κανονικά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να μείνει για 1 εικοσιτετράωρο και μετά την ξαναβάζουμε στη φωτιά για λίγο, να βράσει το γλυκό μέχρι να δέσει πάλι. Πρέπει να προσέξουμε, γιατί μπορεί το υγρό που έχουν βγάλει οι φλούδες να είναι λίγο και να χρειάζεται λίγο βράσιμο.
Προσθέτουμε το λεμόνι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει στην κατσαρόλα μέσα στο σιρόπι του και τότε αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και το βάζουμε σε αποστειρωμένα στεγνά βάζα. Το σιρόπι πρέπει να καλύπτει εντελώς τα νεραντζάκια, για να μη χαλάσουν.

Μπορούμε, αντί να κάνουμε ρολά τις φλούδες, να τις κόψουμε κουρελάκια. Η διαδικασία παραμένει ίδια.
Με τον ίδιο τρόπο γίνονται γλυκό και οι φλούδες του πορτοκαλιού.

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Φωτογραφίες ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου