Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ



Είναι το σπέρμα μιας ποικιλίας του είδους Linum usitatissimum με προέλευση από τη Μεσογειακή Ευρώπη. Πρόκειται για μονοετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Λινιδών και ευδοκιμεί σε εύκρατο κλίμα. Έχει στενά τριχωτά φύλλα και γαλάζια, μπλε, λευκά ή ροζ άνθη, τα οποία εμφανίζονται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι σπόροι του είναι ελαφρώς μεγαλύτεροι από αυτούς του σουσαμιού και το χρώμα τους μπορεί να είναι μελί όπως το κεχριμπάρι ή καφεκόκκινο ή στην καφέ. Η συγκομιδή των σπόρων του γίνεται το φθινόπωρο, αφού πρώτα ωριμάσουν πλήρως. Ο λιναρόσπορος χρησιμοποιείται στη μαγειρική, ζαχαροπλαστική. Από αρχαιοτάτων χρόνων κατασκευάζεται από τις κλωστικές ίνες του το περίφημο λινό ύφασμα.
Ο λιναρόσπορος ήταν ένα από τα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο, ήδη από την εποχή του Λίθου. Το παλιότερο αρχαιολογικό εύρημα είναι από το 34.000 π.Χ. στην προϊστορική Γεωργία. Ίχνη υφάσματος από λινάρι έχουν βρεθεί σε οικισμούς σε Ελβετική λίμνη και την Τουρκία (7000π.Χ.)Οι αρχαίοι λαοί γνώριζαν τις θεραπευτικές του ιδιότητες και το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο.Για τους Αιγύπτιους, ο λιναρόσπορος ήταν ήδη γνωστός από το 5000 π.Χ.Ο λιναρόσπορος ήταν γνωστός στην Ελλάδα και την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Χρησιμοποιούνταν στη μαγειρική και είχε αναγνωρισθεί η αξία του ως φάρμακο.Το φυτό έφτασε στις ΗΠΑ μαζί με τους Ευρωπαίους αποίκους. Μετά τα μέσα του 18ουαι. αρχίζει η βιομηχανική παραγωγή για εμπορικούς σκοπούς. Στον Καναδά που είναι σήμερα η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή λιναρόσπορου παγκοσμίως, έφτασε το 17οαι.
Προέλευση: ΗΠΑ και Καναδάς, Ασία (Κίνα, Ινδία, Μπαγκλαντές, Ιράκ), Αφρική (Αίγυπτος, Αιθιοπία), Ευρώπη (Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία, Λευκορωσία, Πολωνία, Λιθουανία, Ελλάδα), Λατινική Αμερική (Αργεντινή).
Ζεστή γλυκιά γεύση που μοιάζει με αυτή του καρυδιού και του σιταριού. Ο σκούρος λιναρόσπορος που δεν έχει υποστεί επεξεργασία έχει πιο πικρή γεύση από τον αποφλοιωμένο που έχει χρυσαφί χρώμα και πιο ήπια γεύση.Αφήστε τους λιναρόσπορους σε ένα μπολ με νερό όλη τη νύχτα για να μαλακώσουν και απολαύστε τους το πρωί με τα δημητριακά, το γάλα και το γιαούρτι, μούσλι, smoothies. Βάλτε τους ακόμα σε σαλάτες και στις σε σούπες. Χρησιμοποιήστε ακόμα αλεύρι από λιναρόσπορο για να φτιάξετε ψωμί, κέικ, μπάρες δημητριακών, μπισκότα, κουλουράκια.Συνδυάστε το αλεύρι λιναρόσπορου με κανέλα γαρύφαλλο και δημιουργήστε μοναδικά γλυκά αρτοσκευάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου