Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΣΑΨΙΧΟ


Υλικά

3 κουτ. σούπας σάψιχο*
3 πατάτες βρασμένες
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
2 αυγά
αλεύρι για το τηγάνισμα
αλάτι 
πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα για 20 λεπτά, τις στραγγίζουμε, τις πλένουμε με κρύο νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από το μύλο του πουρέ.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε πουρέ πατάτας με τα αυγά, το σάψιχο, το μαϊντανό, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, τη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι. Πλάθουμε σε στρογγυλά  κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε τα τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.

*Πολλοί ισχυρίζονται ότι σάψιχο λένε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, το φυτό Μαντζουράνα, εγώ όχι. Το ίδιο μου είχε πει και ο Ηλίας Μαμαλάκης κατά τη παρασκευή της συνταγής κοτόπουλο στη τσερέπα, στο Σταυρό της Ιθάκης, «το αρωματικό σάψιχο δεν κυκλοφορεί στην υπόλοιπη Ελλάδα».
Είναι φυτό πολυετές, ύψους 30-60 εκατ. Ο βλαστός του είναι τετραγωνικός , πολύκλαδος και τα φύλλα του είναι μικρά -μικρότερα από της μαντζουράνας-  χνουδωτά και ωοειδή. Τα άνθη του είναι μικρά λευκού χρώματος. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται σαν μυρωδικό, συνήθως στο κρέας και το ψάρι αλλά στην Ιθάκη το χρησιμοποιούμε πολύ και σε πίτες. Σήμερα χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στην μαγειρική είτε στην φρέσκια του μορφή είτε αποξηραμένος. Επειδή όμως έχει πολύ λεπτή γεύση, συνήθως μπαίνει προς το τέλος του μαγειρέματος.
Φρέσκος και ψιλοκομμένος μαζί με φρέσκο χυμό λεμονιού πηγαίνει πολύ και σε σαλάτες.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου