Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΣΑΛΤΣΑ CHIMICHURRI


Chimichurri (ισπανική προφορά: [tʃimiˈtʃuri]) ή chimmichurri είναι μια πράσινη σάλτσα που χρησιμοποιείται για κρέας στη σχάρα, προέρχεται από την Αργεντινή. Η προέλευση του ονόματος της σάλτσας είναι ασαφές.  Η λέξη chimichurri ή chirriburri είναι το 1783, που βεβαιώνεται ως ψευδώνυμο ενός ατόμου, αλλά δεν συνδέονται με μια σάλτσα.  Υπάρχουν διάφορες ιστορίες που εξηγεί το όνομα ως παραφθορά των αγγλικών λέξεων, συνηθέστερα το όνομα «Jimmy κάρυ» ή «Jimmy McCurry». αλλά δεν υπάρχει καμία σύγχρονη τεκμηρίωση μιας από αυτές τις ιστορίες.
Ο Αργεντινός γκουρμέ Miguel Brascó υποστηρίζει ότι η λέξη chimichurri δημιουργήθηκε όταν οι Βρετανοί συνελήφθησαν μετά την Βρετανική εισβολή το Río de Λα Plata. Οι φυλακισμένοι ζήτησε καρύκευμα για την τροφή τους ανάμειξη Ελληνικά, αυτόχθονες και ισπανικές λέξεις. Σύμφωνα με αυτή την ιστορία, chi-mi-churri  σημαίνει «che mi salsa» (μια πρόχειρη μετάφραση είναι hey να μου δώσει καρύκευμα ή να μου δώσει κάρι).
Η σάλτσα  Chimichurri φτιάχνεται από ψιλοκομμένο μαϊντανό, ψιλοκομμένο σκόρδο, ελαιόλαδο, ρίγανη και ξύδι από λευκό ή κόκκινο κρασί. Προστίθεται συνήθως πάπρικα, κύμινο, θυμάρι, λεμόνι, βασιλικό, κόλιαντρο και δάφνη. Όταν θέλουμε να της δώσουμε κόκκινο χρώμα, ντομάτα και κόκκινη πιπεριά μπορούν επίσης να προστεθούν. 

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ένα μαρινάρισμα αλλά και να συνοδεύσει ψητά κρέατα.

Υλικά

2 φλιτζάνια φρέσκο μαϊντανό ή και κόλιαντρο
¼  φλιτζανιού φρέσκια ρίγανη
4-6 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
½  φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας κόκκινο ξύδι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
κόκκινο πιπέρι
χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση

Κτυπάμε ελαφρά στο μπλέντερ το σκόρδο και κρεμμύδι, προσθέτουμε το μαϊντανό ή και κόλιαντρο, και την ρίγανη, (δεν θέλουμε να γίνουν αλοιφή αλλά να μοιάζουν σαν να τα έχουμε ψιλοκόψει.  Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμόνι, και το ξύδι και ανακατεύουμε. (Προσθέτουμε το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι και βάζουμε τη σάλτσα μας στο ψυγείο για λίγη ώρα για να ενωθούν οι γεύσεις και μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου