Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΨΩMΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ


Υλικά

1 κιλό σταρένιο αλεύρι ολικής άλεσης*
2 κ.γ. στεγνή µαγιά (περίπου 1½ φακελάκι)
2 κ.γ. αλάτι (προαιρετικά)
χλιαρό νερό (όσο πάρει)
λίγη ρίγανη (ή άλλο µυρωδικό ή µπαχαρικό της αρεσκείας µας), αν δεν µας αρέσει η µυρωδιά της µαγιάς
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι (αν θέλουμε). Ανακατεύουμε καλά. Ξεκινάμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό ζυμώνοντας. Ζυμώνουμε ζωηρά προσθέτοντας μικρές δόσεις χλιαρού νερού· καλό είναι να περιμένουμε να απορροφηθεί κάθε δόση νερού προτού προσθέσουμε την επόμενη. Στόχος μας είναι να προκύψει μια λεία, μαλακή, ελαστική ζύμη. Τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να μην έχει πυκνή σύσταση, αλλά να μην κολλάει και στα χέρια. Πρέπει να μπορεί η γροθιά μας να εισχωρεί εύκολα στο ζυμάρι. Στο τέλος, προσθέτουμε το λάδι και το μυρωδικό και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά ακόμη. Αφήνουμε το ζυμάρι καλά σκεπασμένο σε απάνεμο μέρος, να σταθεί για περίπου 30 λεπτά.
Στη συνέχεια, πλάθουμε 2 - 3 φραντζόλες και τις βάζουμε σε καλά λαδωμένες φόρμες. Υπολογίζουμε ότι το ψωμί θα διπλασιαστεί (περίπου) σε όγκο και θα φουσκώσει και στο ψήσιμο. Σκεπάζουμε τις φόρμες με πετσέτες και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι (για περίπου 2 - 3 ώρες).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Τρυπάμε λίγο την επιφάνεια των ψωμιών (με ένα ξυλάκι για σουβλάκι), όχι σε βάθος, και φουρνίζουμε τα ψωμιά. Ψήνουμε για περίπου 50 - 60 λεπτά. Τα βγάζουμε και, για να ελέγξουμε αν είναι ψημένα, τα πιάνουμε με πετσέτα, τα αναποδογυρίζουμε και τα χτυπάμε λίγο με τα δάχτυλα - αν είναι ψημένα, κάνουν κούφιο ήχο. Ξεφορμάρουμε τις φραντζόλες και τις αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.    

Συμβουλές
* Αλεύρι ολικής άλεσης αναζητάμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καλά παντοπωλεία.
Κρατάμε όσο ψωμί θέλουμε να καταναλώσουμε τις επόμενες 2 - 3 ημέρες και το υπόλοιπο το διατηρούμε στην κατάψυξη. Είναι προτιμότερο να το κόψουμε σε φέτες, για να μπορούμε να ξεπαγώσουμε ακριβώς όσο θέλουμε.

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου