Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΣΦΟΥΓΓΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΘΝΟ



Έτσι λένε στην Κύθνο αυτές τις σφαιρικές τυροκροκέτες, τραγανές και πεντανόστιμες.

Υλικά

½  κιλό ανθότυρο*
αλάτι και πιπέρι
2 κουτ. γλυκού αλεύρι
2 μεγάλα αυγά ή 3 μικρότερα, κατά προτίμηση βιολογικά
λίγα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα, ή ξερός δυόσμος, τριμμένος
αλεύρι για το πανάρισμα
λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε το τυρί, τα αυγά, το μυρωδικό και τα 2 κουτ. γλυκού αλεύρι σε μια λεκάνη. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα ζυμώνουμε να ενωθούν καλά τα υλικά.
Τα πλάθουμε μπαλάκια σαν καρύδια (αν δεν πλάθονται προσθέτουμε λίγο αλεύρι επιπλέον), τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια.
Συνοδεύουμε με Με μια ωραία μαρουλοσαλάτα ή λαχανοσαλάτα με καρότο και ρίγανη. Επίσης, με μπρόκολο ή κουνουπίδι βραστό. Τα σφουγγάτα μπορούμε να τα σερβίρουμε και ως μεζέ για ούζο ή τσίπουρο.

* Συμβουλή Όπως σε όλα τα κυκλαδονήσια, έτσι και στην Κύθνο χρησιμοποιούν το φρεσκοπηγμένο ανάλατο τυρί το οποίο στις μεγάλες πόλεις δεν μπορούμε να βρούμε. Μπορούμε όμως να το αντικαταστήσουμε με ανθότυρο, και, αν θέλουμε, το ανακατεύουμε με μια γερή κουταλιά φρέσκο βούτυρο μαλακωμένο. Το τυρί πρέπει να είναι πολύ καλά στραγγισμένο. Αν διαπιστώσετε ότι δεν είναι, βάλτε το σ’ ένα πυκνό ύφασμα (όχι τουλπάνι) και σφίξτε το για να φύγουν όλα τα υγρά.

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Φωτογραφία ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου