Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΛΑΖΑΝΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (LASAGNE AL FORNO)


Υλικά

12-14 φύλλα λαζάνια φαρδιά με αυγά
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
½ φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο
½ κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
παρμεζάνα, τριμμένη

για τη μπεσαμέλ
½ φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο
6 κουτ. σούπας αλεύρι
1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
1 κουτ. γλυκού λευκό πιπέρι
μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και στη συνέχεια προσθέτουμε τα φύλλα λαζάνια για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε, τα ξεβγάζουμε με κρύο νερό και στη συνέχεια τα ψιλοβρέχουμε με λίγο λάδι για να μη κολλήσουν μεταξύ τους.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι  με το ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε το κιμά σοτάρουμε και αυτόν και μόλις αλλάξει χρώμα, σβήνουμε με κρασί, ρίχνουμε τις ντομάτες, το πελτέ ντομάτας, αλάτι και πιπέρι, τη ρίγανη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά περίπου.
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι, το πιπέρι, το αλάτι το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το φρέσκο γάλα και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί, να μην κάνει σβόλους και να πήξει ελαφρά.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε μια σειρά λαζάνια ώστε να καλυφθεί όλος ο πάτος και καλύπτουμε με τη μισή ποσότητα του κιμά προσθέτοντας τριμμένη παρμεζάνα.
Καλύπτουμε πάλι την επιφάνεια με άλλη μια σειρά φύλλα λαζάνια κα επαναλαμβάνουμε με δεύτερη στρώση κιμά και λαζάνια από πάνω. Απλώνουμε από πάνω τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά και μέχρι να ροδίσει καλά όλη του η επιφάνειά.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου